ßßß Cookit - przepis na Pesto szpinakowo-bazyliowe

Pesto szpinakowo-bazyliowe

nazwa

Wykonanie

Domowe pesto nie ma sobie równych, można robić rożne jego wariacje. Z rukoli, bazylii z różnymi orzechami...coś wspaniałego.
Domowym sposobem możemy wyczarować tyle pesto na ile będziemy mieli ochotę,
Jest to dość duża porcja, ale można schować do słoika i wykorzystać później.
Szybkie i pyszne zielone pesto...
Składniki:
150 g szpinaku baby
8 łyżek tartego parmezanu
25 g świeżej bazylii
2 małe ząbki czosnku
100 g orzechów nerkowca
180 ml oliwy z oliwek
ok. 1 łyżeczki soli (opcjonalnie)
sól, pieprz
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko :) Następnie dodajemy sól, pieprz. Musicie pesto porządnie posolić, bo pesto słabo doprawione dodane do makaronu może być bez smaku.
Przechowujemy w lodówce, wierzch pesto polewamy oliwą.
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2015/05/pesto-szpinkowo-bazyliowe.html