Wykonanie
Dzisiaj pomysł na bardzo smaczne i proste danie włoskie,z pesto
bazyliowym.Właśnie w Lidlu dni włoskie i można dostać
makarony smakowe i nie tylko.Ja zasmakowała się w
makaronie szpinakowym a podałam go z świeżym pesto i
parmezanem,muszę stwierdzić że to pyszne połączenie.

SKŁADNIKI :250-500 g
makaronu szpinakowego2 szklanki listków świeżej
bazyli1 ząbek
czosnku,obrany1/2 szklanki
oliwygarść
orzechów nerkowca1/2 szklanki startego
parmezanusól do smakuP RZYGOTOWANIE :
Makaron gotujemy al-dente,odcedzamy,skrapiamy
oliwą i przekładamy do miski,mieszamy.W ten sposób unikniemy sklejenia się
makaronu.Do wysokiego naczynia przekładamy umyte listki
bazyli,rozdrabniamy blenderem z
czosnkiem,
orzechami i
oliwą aż uzyskamy konsystęcję drobnych ziarenek.Wsypujemy starty
parmezan,lekko miksujemy i mieszamy,doprawiamy do smaku
solą.Do
makaronu wlewamy porcję pesto,mieszamy,jeżeli jest pesto za mało to jeszcze dokładamy.Na talerze rozkładamy porcje
makaronu,skrapiamy
oliwą z oliwek (ja użyłam
oliwy z pestek
winogron) posypujemy
parmezanem,dekorujemy listkami
bazyli i podajemy.Smacznego.
