ßßß Cookit - przepis na Hummus / humus z pieczonym burakiem

Hummus / humus z pieczonym burakiem

nazwa

Wykonanie

19 Flares Twitter 0 Facebook 19 19 19 19 Flares ×
Jeśli tak jak ja jesteś wielbicielem pochodzącego z Libanu Humusu – a więc pasty z gotowanej ciecierzycy z cierpką, tłoczoną na zimno oliwą z oliwek, czosnkiem i tahiną (pastą z prażonego sezamu) to ten przepis właśnie dla Ciebie. Humus z pieczonym burakiem to przyjemna orientalna odskocznia od tradycyjnej wersji tego przysmaku. Dodatkowym atutem przemawiającym za wypróbowaniem tego przepisu jest fakt, że jemy również oczami, a jego piękny różowy kolor niewątpliwie pobudzi zmysły i wprawi Cię w dobry nastrój. Jeśli nigdy nie jadłeś humusu, jeśli szukasz urozmaicenia w swojej codziennej diecie a także jeśli brak Ci pomysłu na przepyszną przekąskę koniecznie wypróbuj ten przepis.
Składniki:
8-10 porcji
2 puszki ciecierzycy lub 150 g suchej
300-350 g buraków
100 ml oliwy z oliwek dobrej jakości
1 1/2 łyżki pasty tahini
2-3 ząbki czosnku – w zależności od wielkości
2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) *
sól, pieprz
* kmin rzymski to przyprawa przypominająca nasz rodzimy kminek. Charakteryzują go podłużne ziarna, lekko spłaszczone na bokach i anyżowy zapach nasuwający jednoznaczne skojarzenia z aromatem kopru włoskiego, ziaren kolendry i gorczycy oraz skórek cytrusowych.
To dzięki niemu humus buraczany ma orzeźwiający, przyjemny anyżowo-cytrynowy smak.
Przygotowanie:
Suchą cieciorkę namoczyć dzień wcześniej, po czym posolić – 1 łyżeczka soli powinna wystarczyć i ugotować do miękkości. Kilka ziaren ciecierzycy zachować do dekoracji.
Buraki umyć, owinąć w folię i upiec w piekarniku. Polecam wybieranie małych sztuk – szybciej się upieką co skutkuje mniejszym zużyciem energii. Warzywa lekko przestudzić.
Cieciorkę osączyć (wodę z gotowania zachować) i przełożyć do dużej miski. Dodać obrane i pokrojone w kostkę buraki. Wlać 2/3 oliwy, dodać pastę tahini oraz wyciśnięty przez praskę czosnek – dwa ząbki na początek.
Miksować wlewając w sumie ok. 100-150 ml wody z gotowania aby uzyskać konsystencję gładkiej i kremowej pasty. Oczywiście stopniowo, aby zanadto nie rozrzedzić masy.
Kmin wsypać na suchą patelnię, podgrzewać przez minutę aż zacznie pachnieć po czym 2/3 ziaren przełożyć do moździeża i utłuc na miał. Doprawić humus utartym kminem, pieprzem i solą.
Gotowy polać oliwą, posypać ziarnami cieciorki i kminu.
Podawać z warzywami pokrojonymi w słupki i pieczywem.
WSKAZÓWKI:
Jeśli jesteś osobą zabieganą wybierz cieciorkę z puszki i dostępne w sklepach gotowe pieczone buraki w folii. Dokładnie czytaj etykiety wybieranych półproduktów aby nie dostarczać organizmowi zbędnej porcji konserwantów i barwników.
Powiązane notki:
Hummus – pasta z ciecierzycy
Hummus z pomidorami
Surówka wielowarzywna z burakiem
Wegański deser z brązowego ryżu z musem truskawkowym
Pasta twarożkowa z oliwkami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2016/01/22/hummus-humus-z-pieczonym-burakiem