Wykonanie
19 Flares Twitter 0 Facebook 19 19 19 19 Flares ×Jeśli tak jak ja jesteś wielbicielem pochodzącego z Libanu Humusu – a więc pasty z gotowanej
ciecierzycy z cierpką, tłoczoną na zimno
oliwą z oliwek,
czosnkiem i tahiną (pastą z prażonego
sezamu) to ten przepis właśnie dla Ciebie. Humus z pieczonym
burakiem to przyjemna orientalna odskocznia od tradycyjnej wersji tego przysmaku. Dodatkowym atutem przemawiającym za wypróbowaniem tego przepisu jest fakt, że jemy również oczami, a jego piękny różowy kolor niewątpliwie pobudzi zmysły i wprawi Cię w dobry nastrój. Jeśli nigdy nie jadłeś humusu, jeśli szukasz urozmaicenia w swojej codziennej diecie a także jeśli brak Ci pomysłu na przepyszną przekąskę koniecznie wypróbuj ten przepis.
Składniki:8-10 porcji2 puszki
ciecierzycy lub 150 g suchej300-350 g
buraków100 ml
oliwy z oliwek dobrej jakości1 1/2 łyżki pasty tahini2-3 ząbki
czosnku – w zależności od wielkości2 łyżeczki kuminu (
kminu rzymskiego) *
sól,
pieprz*
kmin rzymski to
przyprawa przypominająca nasz rodzimy
kminek. Charakteryzują go podłużne ziarna, lekko spłaszczone na bokach i
anyżowy zapach nasuwający jednoznaczne skojarzenia z aromatem
kopru włoskiego, ziaren
kolendry i
gorczycy oraz skórek
cytrusowych.To dzięki niemu humus buraczany ma orzeźwiający, przyjemny
anyżowo-
cytrynowy smak.
Przygotowanie:Suchą
cieciorkę namoczyć dzień wcześniej, po czym posolić – 1 łyżeczka
soli powinna wystarczyć i ugotować do miękkości. Kilka ziaren
ciecierzycy zachować do dekoracji.
Buraki umyć, owinąć w folię i upiec w piekarniku. Polecam wybieranie małych sztuk – szybciej się upieką co skutkuje mniejszym zużyciem energii. Warzywa lekko przestudzić.
Cieciorkę osączyć (
wodę z gotowania zachować) i przełożyć do dużej miski. Dodać obrane i pokrojone w kostkę
buraki. Wlać 2/3
oliwy, dodać pastę tahini oraz wyciśnięty przez praskę
czosnek – dwa ząbki na początek.Miksować wlewając w
sumie ok. 100-150 ml
wody z gotowania aby uzyskać konsystencję gładkiej i kremowej pasty. Oczywiście stopniowo, aby zanadto nie rozrzedzić masy.
Kmin wsypać na suchą patelnię, podgrzewać przez minutę aż zacznie pachnieć po czym 2/3 ziaren przełożyć do moździeża i utłuc na miał. Doprawić humus utartym
kminem,
pieprzem i
solą.Gotowy polać
oliwą, posypać ziarnami
cieciorki i
kminu.Podawać z warzywami pokrojonymi w słupki i
pieczywem.WSKAZÓWKI:Jeśli jesteś osobą zabieganą wybierz
cieciorkę z puszki i dostępne w sklepach gotowe pieczone
buraki w folii. Dokładnie czytaj etykiety wybieranych półproduktów aby nie dostarczać organizmowi zbędnej porcji konserwantów i barwników.Powiązane notki:Hummus – pasta z
ciecierzycyHummus z
pomidoramiSurówka wielowarzywna z
burakiemWegański deser z
brązowego ryżu z musem
truskawkowymPasta twarożkowa z
oliwkami