Wykonanie

Hummus (arab.
ciecierzyca) pochodzi z Libanu. Wg legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych w XII w.n.e. Hummus w wersji arabskiej to przekąska spożywana z
chlebem pita i różnymi warzywami pokrojonymi w słupki, ale jadłem też z
mięsem. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza paście Tahini (tahina) czyli
masłu sezamowemu. Gotową pastę można kupić w sklepach z orientalną żywnością albo przygotować w domu. Nie jest to skomplikowane.Hummus1 puszka
cieciorki (
groch włoski ,biały,
ciecierzyca to,to samo)3czubate łyżki tahini3ząbki
czosnkusok z 1
cytryny1/2łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego
sól,
oliwka.
Cieciorkę odcedzić.
Czosnek drobno posiekać.Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, przykryć i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.Podawać oblany obficie z wierzchu
oliwą.Podajemy bruschettę,
pitę krakersy i przeróżne warzywa, którymi nabieramy pastę.Pasta tahini-pasta sezamowa5 czubatych łyżek
sezamu uprażyć na suchej patelni aż poczujemy aromat(nie spal)Wsypać do malaksera i do zimnego
sezamu wlewać stopniowo2 łyżki
oliwy zmieszane z 2 łyżkami
oleju sezamowego i zmiksować na jednolitą masę.Tahini możemy przechowywać w lodówce kilkanaście dni. Możemy wzbogacić smak
sosów, zup ,a cienko posmarowane grzanki są rewelacyjne.