Wykonanie
            
Jedno z najpopularniejszych dań kuchni bliskiego wschodu. Świetny do maczania warzyw, smarowania 
chlebka pita lub po prostu zwykłych kanapek. Niesamowicie zdrowy i pożywny. Długo przymierzałam się do przyrządzenia hummusu, jednak zawsze na drodze stawała mi konieczność dodania pasty tahini- nie mogłam nigdzie jej dostać. Tak więc, gdy dowiedziałam się, że 
mogę zrobić ją sama, z 
sezamu, nie zwlekałam dłużej. Teraz zawsze gdy mam w szafce 
ciecierzycę wiem, że za chwilę 
będę miała i hummus.Składniki:250 g odsączonej 
ciecierzycy z puszki5 łyżek 
sezamu2 łyżki 
oliwy extra virgine1 łyżka 
oleju sezamowegomały ząbek 
czosnkusok z połowy 
cytryny70-80 ml zimnej 
wodyWykonanie:1. Na suchej patelni upraż 
sezam na złoty kolor, mieszając go co jakiś czas.2. Ostudzony 
sezam dokładnie zmiel, wlej 
oliwę i dokładnie zmiksuj.3. Do powstałej pasty (tahini) dodaj 
czosnek, 
sok z cytryny i 
olej sezamowy.i miksuj na jednolitą masę dodając pomału 
ciecierzycę, 
wodę i 
sól do smaku.4. Jeśli będziesz przechowywać hummus w lodówce, polej wierzch 
oliwą nie wyschnie.Smacznego!(źródło)