Wykonanie
Jedno z najpopularniejszych dań kuchni bliskiego wschodu. Świetny do maczania warzyw, smarowania
chlebka pita lub po prostu zwykłych kanapek. Niesamowicie zdrowy i pożywny. Długo przymierzałam się do przyrządzenia hummusu, jednak zawsze na drodze stawała mi konieczność dodania pasty tahini- nie mogłam nigdzie jej dostać. Tak więc, gdy dowiedziałam się, że
mogę zrobić ją sama, z
sezamu, nie zwlekałam dłużej. Teraz zawsze gdy mam w szafce
ciecierzycę wiem, że za chwilę
będę miała i hummus.Składniki:250 g odsączonej
ciecierzycy z puszki5 łyżek
sezamu2 łyżki
oliwy extra virgine1 łyżka
oleju sezamowegomały ząbek
czosnkusok z połowy
cytryny70-80 ml zimnej
wodyWykonanie:1. Na suchej patelni upraż
sezam na złoty kolor, mieszając go co jakiś czas.2. Ostudzony
sezam dokładnie zmiel, wlej
oliwę i dokładnie zmiksuj.3. Do powstałej pasty (tahini) dodaj
czosnek,
sok z cytryny i
olej sezamowy.i miksuj na jednolitą masę dodając pomału
ciecierzycę,
wodę i
sól do smaku.4. Jeśli będziesz przechowywać hummus w lodówce, polej wierzch
oliwą nie wyschnie.Smacznego!(źródło)