Wykonanie
Miałam okazję próbować hummusu w różnych krajach i w różnych knajpach ale żaden nie smakował mi tak bardzo jak ten, który robi moja mama :)Składniki:500 g
ciecierzycy10 łyżek pasty tahini4 łyżki
oliwy2 łyżki
oleju sezamowego2 małe ząbki
czosnkusok z 1
cytryny140 ml
wodyDzień wcześniej zalewamy
ciecierzycę przegotowaną, letnią
wodą i odstawiamy na noc żeby ją wchłonęła. Następnego dnia, kiedy
ciecierzyca jest nasiąknięta
wodą podgotowujemy ją przez ok. 5 minut, pilnując aby nie wykipiała i odstawiamy do wystygnięcia (jeśli okaże się, że
wody jest za mało można trochę dolać). Następnie znowu ją gotujemy przez ok. 20-30 minut. Można ominąć cały ten proces kupując
ciecierzycę w puszce :) Wystudzoną
ciecierzycę wrzucamy do blendera i dodajemy wszystkie składniki: pastę tahini,
oliwę,
olej sezamowy, wyciśnięty
czosnek,
sok z cytryny oraz
wodę i wszystko to blendujemy na gładką masę. Podajemy z ulubionym
pieczywem. Smacznego! :)