ßßß
            
        
Miałam okazję próbować hummusu w różnych krajach i w różnych knajpach ale żaden nie smakował mi tak bardzo jak ten, który robi moja mama :)Składniki:500 g ciecierzycy10 łyżek pasty tahini4 łyżki oliwy2 łyżki oleju sezamowego2 małe ząbki czosnkusok z 1 cytryny140 ml wodyDzień wcześniej zalewamy ciecierzycę przegotowaną, letnią wodą i odstawiamy na noc żeby ją wchłonęła. Następnego dnia, kiedy ciecierzyca jest nasiąknięta wodą podgotowujemy ją przez ok. 5 minut, pilnując aby nie wykipiała i odstawiamy do wystygnięcia (jeśli okaże się, że wody jest za mało można trochę dolać). Następnie znowu ją gotujemy przez ok. 20-30 minut. Można ominąć cały ten proces kupując ciecierzycę w puszce :) Wystudzoną ciecierzycę wrzucamy do blendera i dodajemy wszystkie składniki: pastę tahini, oliwę, olej sezamowy, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny oraz wodę i wszystko to blendujemy na gładką masę. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego! :)