ßßß Cookit - przepis na Hummus

Hummus

nazwa

Wykonanie

Składniki
5 łyżek ziaren sezamu*
2 łyżki oliwy*
mały ząbek czosnku
sok z połówki cytryny
250 g odsączonej ciecierzycy z puszki (lub ugotowanej**)
opcjonalnie: 1 łyżka oleju sezamowego + 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
Przygotowanie
Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie uprażyć (mają jedynie lekko zbrązowieć).
Uprażony sezam zmielić, następnie dodać oliwę extra vergine i dokładnie zmiksować.
Do powstałej pasty (tahini) dodać pozostałe składniki: czosnek, sok z połówki cytryny oraz olej sezamowy i kumin jeśli używamy. Zmiksować.
Dodawać stopniowo ciecierzycę i razem miksować na pastę. Nastepnie wlewać stopniowo wodę z gotowania ciecierzycy, a później w razie potrzeby zimną wodę (w sumie ok. 100 ml) i cały czas miksować aż powstanie jednorodna, gładka i kremowa masa.
Im dłużej miksujemy tym hummus będzie bardziej kremowy, mniej ziarnisty. Im więcej dodamy wody, tym będzie mniej gęsty. W razie potrzeby doprawić go solą.
Wskazówki
* Zamiast miksować sezam z oliwą można użyć gotowej pasty tahini ze sklepu (około 5 łyżek) lub zrobić ją z tego przepisu .
** Jak ugotować ciecierzycę : moczyć przez noc w zimnej wodzie, następnie gotować w tej samej wodzie z dodatkiem szczypty soli, do miękkości, pod przykryciem, przez ok. 1 - 1 i 1/2 godziny. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ciecierzyca/hummus/przepis.html