Wykonanie
Składniki5 łyżek ziaren
sezamu*2 łyżki
oliwy*mały ząbek
czosnkusok z połówki
cytryny250 g odsączonej
ciecierzycy z puszki (lub ugotowanej**)opcjonalnie: 1 łyżka
oleju sezamowego + 1/2 łyżeczki kuminu (
kminu rzymskiego)PrzygotowanieZiarna
sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie uprażyć (mają jedynie lekko zbrązowieć).Uprażony
sezam zmielić, następnie dodać
oliwę extra vergine i dokładnie zmiksować.Do powstałej pasty (tahini) dodać pozostałe składniki:
czosnek, sok z połówki
cytryny oraz
olej sezamowy i kumin jeśli używamy. Zmiksować.Dodawać stopniowo
ciecierzycę i razem miksować na pastę. Nastepnie wlewać stopniowo
wodę z gotowania
ciecierzycy, a później w razie potrzeby zimną
wodę (w
sumie ok. 100 ml) i cały czas miksować aż powstanie jednorodna, gładka i kremowa masa.Im dłużej miksujemy tym hummus będzie bardziej kremowy, mniej ziarnisty. Im więcej dodamy
wody, tym będzie mniej gęsty. W razie potrzeby doprawić go
solą.Wskazówki* Zamiast miksować
sezam z
oliwą można użyć gotowej pasty tahini ze sklepu (około 5 łyżek) lub zrobić ją z tego przepisu .** Jak ugotować
ciecierzycę : moczyć przez noc w zimnej wodzie, następnie gotować w tej samej wodzie z dodatkiem szczypty
soli, do miękkości, pod przykryciem, przez ok. 1 - 1 i 1/2 godziny. W razie potrzeby uzupełnić
wodę.
