Wykonanie
Hummus to bardzo popularna pasta z
ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej tahini. Jest wyjątkowo smaczny i można go jeść praktycznie ze wszystkim. Tradycyjnie dodaje się jeszcze do niego odrobinę
czosnku, chociaż ja nie nie przepadam za jego posmakiem (tak samo zresztą jak nie dodaję
czosnku do pesto), więc go pominęłam. Hummus można zjadać praktycznie ze wszystkim. Doskonale nadaję się na kanapki, można po prostu posmarować nim
pieczywo, albo dodać do niego np.
pomidora lub
awokado. Możemy posypać go również
przyprawami jak np. słodka lub ostra mielona
papryka czy też
ziołami jak
kolendra czy
natka pietruszki. Świetnie połączy się też np. z pestkami
granatu albo z
suszonymi pomidorami. Idealnie nadaje się również jako dip imprezowy: kroimy w słupki na przykład
marchewkę,
ogórka i
kalafiora i maczamy w hummusie – pyszne i zdrowe! Hummus jest, więc bardzo wszechstronny

Składniki (na miskę hummusu):ok 1 kubek ugotowanej, wystudzonej
ciecierzycy (może być puszka 250 g)ok 1 łyżki
oliwy z oliwekok 2 łyżek pasty sezamowej tahiniew. 1 zmiażdżony ząbek
czosnkusok z połowy
cytrynykilka łyżek
wody (np. z gotowania
cieciorki lub z puszki) do uzyskania właściwej konsystencji
sól,
pieprz, ew. np. odrobina mielonego
kminu rzymskiego lub słodkiej/ostrej
papryki i świeże
zioła do dekoracjiPrzygotowanie:Wszystkie składniki pasty wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką pastę. Dodajemy
wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję gładkiego kremu. Doprawiamy do smaku. Podajemy np. z
pieczywem lub pokrojonymi warzywami jako dip.
