Wykonanie
18 Flares Twitter 0 Facebook 18 18 18 18 Flares ×Nie wiem kiedy pierwszy raz
jadłam ciasto
marchewkowe. Muszę jednak przyznać, że była to miłość od pierwszego wejrzenia. Ten pomysłowy deser pochodzi z Anglii i niezaprzeczalnie zajadają się nim Amerykanie, serwując go z kremem z
mascarpone lub
bitej śmietany. Szukając niezawodnej receptury na ciasto
marchewkowe przetestowałam masę przepisów z zagranicznych blogów. Dochodziłam później do do różnych wniosków – jedno ciasto po upieczeniu było za suche, drugie za słodkie w trzecim nie pasowało mi to, że jego głównym składnikiem jest
mąka a nie
marchew. Przeprowadziłam więc kilka doświadczeń i opracowałam własną recepturę, w której wszystko jest na swoim miejscu – ciasto jest wilgotne, z wyraźną korzenną nutą, dużą ilością
marchewki, słodko-kwaśną
żurawiną i pysznym kremem
śmietanowym. Prawdziwa ambrozja!

Przygotujesz je zaledwie w kilka chwil. Wystarczy ubić
jajka i dodać resztę składników, w tym drobno startą
marchewkę. Według mnie to kluczowy etap przygotowywania ciasta z
marchwi.
Pure marchewkowe – bo i takie przepisy się zdarzają sprawia, że ciasto nieładnie rośnie, natomiast grubo
tarta marchew nie łączy się z aromatycznym piernikiem przez co jest bardzo widoczna w upieczonym cieście. Według mnie to nieestetyczne połączenie. Niektórzy, w ramach chrupiącego dodatku, dodają do ciasta siekane
orzechy czy słodkie
rodzynki. Co do
orzechów jestem jak najbardziej za, więc jeśli masz je pod ręką i lubisz dodaj do ciasta.
Rodzynki jednak poza swoim słodkim smakiem nie wnoszą do ciasta żadnych walorów estetycznych. Są
czekoladowe więc nie widać ich w cieście. Wolę więc dodawać do niego
suszoną żurawinę, która jest kwaskowa i uroczo burgundowa co wzbogaca strukturę ciasta. Na zdjęciach zauważysz jak pięknie wygląda.Największym problemem przy wypiekaniu ciasta
marchewkowego jest to, że nierówno rośnie – musisz cierpliwie sprawdzać je patyczkiem na środku foremki po 60 minutach pieczenia. Jeśli patyczek jest lepki i mokry ciasto należy dopiec. Warto poświęcić mu dodatkową chwilę czasu i poczekać, śliniąc się pod piekarnikiem, aż dokładnie się upiecze.Wierzch ciasta to kremówka ubita z
cukrem pudrem. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że krem jest sztywny i gładki, przyjemnie rozpływający się na podniebieniu. Jeśli możesz wybierz
śmietanę 36%, która ubija się najlepiej.Składniki:forma o średnicy 25 cm3 szklanki drobno startej
marchewki (ok. 700g)2 szklanki
mąki razowej pszennej*1 1/2 szklanki
cukru1 szklanka
oleju rzepakowego lub
ryżowego4
jajka100 g
suszonej żurawiny20 g
przyprawy do piernika20 g mielonego
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody1/3 łyżeczki
soliKrem:1/2 l
śmietany 36%100 g
cukru pudru
Przygotowanie:Formę wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Jajka ubić z
cukrem. Gdy podwoją objętość dodać do nich
przyprawy, zmiksować a następnie ciągle miksując wlewać
olej. Dokładnie zmiksować. Po dodaniu
oleju masa jajeczna stanie się gęsta.Do ciasta dodać
marchew,
mąkę, proszek,
sodę i
sól.Dokładnie wymieszać, jeśli ciasto jest zbyt gęste i mieszanie sprawia trudność wlać do niego 60 ml
mleka. Ciasto przelać do formy. Piec 1 – 1,5 godziny. Po godzinie sprawdzić patyczkiem do szaszłyków środek ciasta. Jeśli jest mokry i lepki ciasto potrzebuje jeszcze kilku minut w piekarniku.Ciasto wystudzić poza piecem.Zimną
śmietanę przelać do wysokiego naczynia, wsypać
cukier puder i ubić na sztywną masę.Zimne ciasto udekorować kremem. Posypać
suszoną żurawiną.
TRIKI:Jesienią zamiast
marchewki do przygotowania tego ciasta użyj startej dyni!Pomiń
marchewkę a upieczesz pyszny piernik! Przełóż go powidłami śliwkowymi i gotowe!Dodaj do
śmietany skórkę otartą z
pomarańczy lub ziarna wydrążone z
laski wanilii a krem będzie jeszcze smaczniejszy!Powiązane notki:Najlepsze ciasto
marchewkowe z
orzechamiCiasto
marchewkowe – jak upiec słodkie bułeczkiCiasto
marchewkowe z polewą ( zdrowe i bez
cukru )Karpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzoneCiasto
kokosowe z
budyniem