ßßß
Jak dowodzi jedno z najpopularniejszych internetowych źródeł naukowych ;) początki ciasta marchewkowego sięgają nawet średniowiecza...Marchew, jako, drugie po burakach cukrowych, źródło dużej ilości cukru, wykorzystywana była do wzbogacenia i urozmaicenia smaku wypieków oraz deserów. Swój złoty wiek ciasto marchewkowe zawdzięcza Wielkiej Brytanii, gdzie w latach drugiej wojny światowej zdobyło największą popularność i cieszyło się dużą sławą.Z racji tego, że marchew była zdecydowanie tańszym produktem niż sam cukier i była łatwo dostępna, w latach 60. ciasto z tym składnikiem zdobyło podniebienia mieszkańców Stanów Zjednoczonych, gdzie pojawiło się we wszystkich kawiarenkach i restauracjach.Ciasto marchewkowe podawać można samo, bez żadnych dodatków, jednak najczęściej serwowane jest z orzechami włoskimi, plasterkami marchewek czy nawet kawałkami ananasów. Jako polewę można wykorzystać zwykły lukier lub krem, którego jednym ze składników jest śmietana kremówka lub serek typu mascarpone.składniki na dużą tortownicę (ok. 24 cm):ciasto:1 szklanka cukru1 szklanka oleju2 szklanki mąki4 jajka2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonukrem:500 ml śmietany 36%1/2 szklanka cukru pudrudodatkowo:1 duża marchewka posiekana w krążkiwykonanie:Jajka utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę. Niewielkim strumieniem wlać olej. Nadal miksując dodawać stopniowo mąkę (po jednej łyżce), proszek do pieczenia oraz sodę i cynamon. Następnie dodać startą marchewkę i wymieszać dokładnie do połączenia składników.Ciasto przełożyć do, wyłożonej papierem do pieczenia, torownicy i piec w piekarniku w temperaturze 200 ° C przez ok. 1 godzinę. Następnie wyjąć z pieca i jeszcze ciepłe przekroić na dwa blaty; odstawić do wystudzenia.W tym czasie ubić śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Masą przełożyć wystudzone ciasto i posmarować górny blat. Na wierzch ułożyć plasterki posiekanej wcześniej marchewki.Smacznego! :)




