Wykonanie
Ostatnio zostało sporo trocin
marchewkowych, które były skutkiem ubocznym wyciskania porannej karotki :D szkoda było mi ją wyrzucić, więc powstało przepyszne ciasto
marchewkowe :)

Jak dowodzi jedno z najpopularniejszych internetowych źródeł naukowych ;) początki ciasta
marchewkowego sięgają nawet średniowiecza...
Marchew, jako, drugie po burakach
cukrowych, źródło dużej ilości
cukru, wykorzystywana była do wzbogacenia i urozmaicenia smaku wypieków oraz deserów. Swój złoty wiek ciasto
marchewkowe zawdzięcza Wielkiej Brytanii, gdzie w latach drugiej wojny światowej zdobyło największą popularność i cieszyło się dużą sławą.Z racji tego, że
marchew była zdecydowanie tańszym produktem niż sam
cukier i była łatwo dostępna, w latach 60. ciasto z tym składnikiem zdobyło podniebienia mieszkańców Stanów Zjednoczonych, gdzie pojawiło się we wszystkich kawiarenkach i restauracjach.Ciasto
marchewkowe podawać można samo, bez żadnych dodatków, jednak najczęściej serwowane jest z
orzechami włoskimi, plasterkami
marchewek czy nawet kawałkami
ananasów. Jako polewę można wykorzystać zwykły
lukier lub krem, którego jednym ze składników jest
śmietana kremówka lub
serek typu
mascarpone.składniki na dużą tortownicę (ok. 24 cm):ciasto:1 szklanka
cukru1 szklanka
oleju2 szklanki
mąki4
jajka2 szklanki
marchewki startej na drobnych oczkach1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonukrem:500 ml
śmietany 36%1/2 szklanka
cukru pudrudodatkowo:1 duża
marchewka posiekana w krążkiwykonanie:
Jajka utrzeć z
cukrem na gładką puszystą masę. Niewielkim strumieniem wlać
olej. Nadal miksując dodawać stopniowo
mąkę (po jednej łyżce),
proszek do pieczenia oraz
sodę i
cynamon. Następnie dodać startą
marchewkę i wymieszać dokładnie do połączenia składników.Ciasto przełożyć do, wyłożonej papierem do pieczenia, torownicy i piec w piekarniku w temperaturze 200 ° C przez ok. 1 godzinę. Następnie wyjąć z pieca i jeszcze ciepłe przekroić na dwa blaty; odstawić do wystudzenia.W tym czasie ubić
śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier puder. Masą przełożyć wystudzone ciasto i posmarować górny blat. Na wierzch ułożyć plasterki posiekanej wcześniej
marchewki.Smacznego! :)





