Wykonanie
Dziś kolejna moja propozycja "śniadanie do szkoły" Są to też babeczki z dodatkiem
marchwi i
orzechów. Mają korzenny smak, są wilgotne w środku dzięki
marchwi( nie wspomnę o przemyceniu witamin pod postacią
marchewki) oraz w środku są też
orzechy, które są bardzo dobre dla naszego mózgu. Jeżeli mamy dziecko które ma "długie zęby" na warzywa jak moje :)
Marchew trzemy bardzo drobno podczas pieczenia się rozmięknie a nie będzie widoczna w babeczce. U mnie babeczki się sprawdzają mieszczą się do pojemnika i są wygodne dla malucha w jedzeniu.Przepis powstał na bazie przepisu ciasta
marchewkowego.


SKŁADNIKI : upiekłam z tej porcji 15 babeczek300 g
mąki150 g
cukru (użyłam brązowego)1,5 łyżeczki
sody1 łyżeczkę
proszku do pieczeniaszczyptę
soli3
jajka80 ml
mleka (można użyć
śmietany)100 g roztopionego
masła300 g startej
marchewki (starłam na drobnych oczkach)1 łyżeczkę
cynamonu1 łyżeczkę
gałki muszkatołowej35 g
orzechów posiekanych (jeżeli ktoś lubi bardziej
orzechowe spokojnie może dodać więcej)

SPOSÓB WYKONANIA :- mieszamy w misce składniki suche (
mąka,
przyprawy,
orzechy, proszek,
sodę,
sól)- w drugiej misce ubijamy
jajka z
cukrem na puszystą masę, po ubiciu dodajemy do tego naszą startą
marchew, mieszamy po czym masę dodajemy do naszych składników suchych i dokładnie całość wymieszamy- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy nasze ciasto do foremek do 3/4 objętości i pieczemy ok 20 minut (do suchego patyczka)- gotowe studzimy na kratceBabeczki nie są bardzo mocno słodkie jeżeli takie lubimy możemy je polukrować lub posypać
cukrem pudrem wedle uznania, ja osobiście wolę czyste i takie
daje dziecku do szkoły.Dziecko ma zarazem coś słodkiego, pożywnego a i zdrowego :)