Wykonanie
Bardzo lubię wypieki z dodatkiem
kakao, dlatego postanowiłam upiec proste
kakaowe muffinki z nutką
cynamonu według przepisu Laury Vitale. Jak zwykle przygotowanie muffinek nie zajmuje dłużej niż 10 minut, wszystkie składniki należy tylko szybko wymieszać trzepaczką. Takie babeczki są najlepsze w dniu upieczenia, smacznego:)Składniki odmierzamy szklanką o pojemności 240 ml.1-1/2 szklanki
mąki,1/2 szklanki
mąki,łyżeczka
proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki
sody,szczypta
soli,szklanka
cukru,3
jajka,1/2 szklanki miękkiego
masła,szklanka
mleka,1/4 szklanki kwaśnej
śmietanywierzch:1/4 szklanki
brązowego cukru,1/4 szklanki
cukru,ok. 5 łyżek
mąki,1/2 łyżeczki
cynamonu,2 łyżki zimnego
masłaPołączyć
mąkę,
kakao,
sodę,
sól i proszek. W drugiej misce utrzeć
cukier z
masłem na kremową masę, dodać
jajka, wymieszać, wlać
mleko i
śmietanę, połączyć trzepaczką (nic się nie stanie, jeśli masa się rozwarstwi). Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia. Składników na wierzch babeczek połączyć, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Ciasto przełożyć do natłuszczonych foremek (do 2/3 wysokości), posypać kruszonką, piec ok. 20-25 w 180 stopniach.