Wykonanie
Leczo tym razem przygotowałam z na bazie
fasolki szparagowej. Sezon na
fasolkę szparagową w pełni, zwłaszcza kiedy ktoś ma nadmiar jej na ogródku warto przygotować proste, i bardzo smaczne leczo
fasolkowo- warzywne. Bardzo
pomidorowe, po prosty pyszne.

SKŁADNIKI :500 g
fasolki szparagowej2
kiełbasy śląskie3 cienkie
parówki1
cebula1 duża
papryka czerwona4
pomidory1 mała
cukinia1
marchewka30 dkg
pieczarek0,5 lita
bulionu3 łyżeczki
przecieru pomidorowego2 ząbki
czosnkusól,
pieprz, słodka i
ostra papryka do smaku2 łyżki
olejuPRZYGOTOWANIE :
Fasolkę szparagową oczyszczamy, tniemy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną
paprykę,
pomidory,
marchew i przecier. Zalewamy
bulionem i dusimy warzywa około 20 minut.
Kiełbasę i
cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni na
oleju aż się zrumieni, doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy do garnka z leczo.
Pieczarki szatkujemy,
cukinię kroimy w kostkę dodajemy do garnka, mieszamy i dalej gotujemy na małym ogniu około 10 -20 minut.Danie doprawiamy do smaku, kiedy płyny znacznie już odparują a warzywa będą miękkie leczo jest gotowe. Doprawiamy do smaku.
Parówki kroimy na plasterki, dodajemy do garnka, mieszamy, nie gotujemy. Po kilku minutach, kiedy leczo troszkę ostygnie nakładamy na talerze, podajemy z ulubionym
pieczywem.Smacznego.
