ßßß Cookit - przepis na LECZO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, PIECZARKAMI I PAPRYKĄ

LECZO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, PIECZARKAMI I PAPRYKĄ

nazwa

Wykonanie

Leczo tym razem przygotowałam z na bazie fasolki szparagowej. Sezon na fasolkę szparagową w pełni, zwłaszcza kiedy ktoś ma nadmiar jej na ogródku warto przygotować proste, i bardzo smaczne leczo fasolkowo- warzywne. Bardzo pomidorowe, po prosty pyszne.
SKŁADNIKI :
500 g fasolki szparagowej
2 kiełbasy śląskie
3 cienkie parówki
1 cebula
1 duża papryka czerwona
4 pomidory
1 mała cukinia
1 marchewka
30 dkg pieczarek
0,5 lita bulionu
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE :
Fasolkę szparagową oczyszczamy, tniemy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory, marchew i przecier. Zalewamy bulionem i dusimy warzywa około 20 minut.
Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni na oleju aż się zrumieni, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do garnka z leczo.
Pieczarki szatkujemy, cukinię kroimy w kostkę dodajemy do garnka, mieszamy i dalej gotujemy na małym ogniu około 10 -20 minut.
Danie doprawiamy do smaku, kiedy płyny znacznie już odparują a warzywa będą miękkie leczo jest gotowe. Doprawiamy do smaku.
Parówki kroimy na plasterki, dodajemy do garnka, mieszamy, nie gotujemy. Po kilku minutach, kiedy leczo troszkę ostygnie nakładamy na talerze, podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/08/leczo-z-fasolka-szparagowa-pieczarkami.html