ßßß Cookit - przepis na Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe, soczyste mięsko w towarzystwie duszonych warzyw: papryki, pieczarek, pomidorów, cebuli i... ogórków kiszonych :) Całość jest na prawdę pyszna i warta wypróbowania! Do tego jest bardzo uniwersalnym daniem - można go podawać z kaszą, ryżem, makaronem, kluseczkami, ziemniakami, a nawet ze zwykłym pieczywem.
SKŁADNIKI:
60-70 dag schabu
2 cebule
1-2 czerwone papryki
250 g pieczarek
3 pomidory pokrojone w kostkę lub 1 puszka pomidorów w kawałkach
2 ogórki kiszone
1/2 szkl przecieru pomidorowego typu passata
1/2 szkl bulionu
1-2 ząbki czosnku
olej do smażenia
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
ulubiona przyprawa do mięsa
sól, pieprz,słodka i ostra papryka
1. Schab pokroić w paseczki, posypać ulubioną przyprawą (u mnie jest to ostatnio Przyprawa do mięs z Lidla). Obsmażyć na oleju na rumiano. Zdjąć z patelni.
2. Cebul e pokroić w piórka, paprykę w paseczki, pieczarki w plasterki, pomidory i ogórki w kosteczkę.
3. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulkę, dodać paprykę i pieczarki, oprószyć solą i smażyć razem jeszcze ok 5 minut, po czym dodać mięso, pomidory, przecier i bulion i dusić następne 10 minut. Po tym czasie dodać ogórka i przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić jeszcze ok 10-15 minut do miękkości mięsa. Doprawić do smaku.
Uwaga: gdyby sos za bardzo gęstniał, wystarczy podlać go gorącą wodą.
Inspiracja: Ulubione przepisy
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/11/schab-po-bakansku_18.html