ßßß
SKŁADNIKI:60-70 dag schabu2 cebule1-2 czerwone papryki250 g pieczarek3 pomidory pokrojone w kostkę lub 1 puszka pomidorów w kawałkach2 ogórki kiszone1/2 szkl przecieru pomidorowego typu passata1/2 szkl bulionu1-2 ząbki czosnkuolej do smażenia1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)ulubiona przyprawa do mięsasól, pieprz,słodka i ostra papryka1. Schab pokroić w paseczki, posypać ulubioną przyprawą (u mnie jest to ostatnio Przyprawa do mięs z Lidla). Obsmażyć na oleju na rumiano. Zdjąć z patelni.2. Cebul e pokroić w piórka, paprykę w paseczki, pieczarki w plasterki, pomidory i ogórki w kosteczkę.3. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulkę, dodać paprykę i pieczarki, oprószyć solą i smażyć razem jeszcze ok 5 minut, po czym dodać mięso, pomidory, przecier i bulion i dusić następne 10 minut. Po tym czasie dodać ogórka i przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić jeszcze ok 10-15 minut do miękkości mięsa. Doprawić do smaku.Uwaga: gdyby sos za bardzo gęstniał, wystarczy podlać go gorącą wodą.
Inspiracja: Ulubione przepisy