ßßß Cookit - przepis na Leczo warzywne

Leczo warzywne

nazwa

Wykonanie

Składniki:
dwie czerwone papryki, pokrojone w kostkę
duża cebula, pokrojona w kostkę
średni por (biała część), pokrojony w półplasterki
trzy ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
średnia cukinia, pokrojona w grube półplasterki
300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
dwie średnie marchewki, pokrojone w plasterki
puszka pomidorów krojonych
łyżka koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
przyprawy: słodka papryka (pół łyżeczki), ostra papryka, sól, pieprz, szczypta oregano, świeży koperek (łyżka)
ewentualnie: 3 łyżki mąki owsianej do zagęszczenia
Przygotowanie:
Wszystkie świeże warzywa przesmażyłam partiami na patelni i przełożyłam do garnka.
Zalałam wszytko ok. litrem wody, poddusiłam ok. 15 minut.
Dodałam puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotowałam przez kolejne 15 minut bez przykrycia, doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Gdyby leczo miało zbyt rzadką konsystencję, można zagęścić je mąką owsianą.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/05/leczo-warzywne.html