Wykonanie

Składniki:dwie
czerwone papryki, pokrojone w kostkęduża
cebula, pokrojona w kostkęśredni
por (biała część), pokrojony w półplasterkitrzy ząbki
czosnku, pokrojone w plasterkiśrednia
cukinia, pokrojona w grube półplasterki300 g
pieczarek, pokrojonych w plasterkidwie średnie
marchewki, pokrojone w plasterkipuszka
pomidorów krojonychłyżka
koncentratu pomidorowegoolej do smażenia
przyprawy:
słodka papryka (pół łyżeczki),
ostra papryka,
sól,
pieprz, szczypta
oregano, świeży
koperek (łyżka)ewentualnie: 3 łyżki
mąki owsianej do zagęszczeniaPrzygotowanie:Wszystkie świeże warzywa przesmażyłam partiami na patelni i przełożyłam do garnka.Zalałam wszytko ok. litrem
wody, poddusiłam ok. 15 minut.Dodałam puszkę
pomidorów,
koncentrat pomidorowy i wszystkie
przyprawy. Gotowałam przez kolejne 15 minut bez przykrycia, doprawiłam jeszcze
solą i
pieprzem do smaku.Gdyby leczo miało zbyt rzadką konsystencję, można zagęścić je
mąką owsianą.