Wykonanie
Polska wersja barszczu ukraińskiego jest świetna,nie aż tak tłusta jak prawdziwy barszcz ukraiński.Pyszna,sycąca zupa z dodatkiem
fasoli,
jajka lub
śmietany.Każda wersja jest idealna,a z czym ją zjemy to zależy do nas :)
SKŁADNIKI :3
buraczki obrane i starte na tarce jarzynowej2 korpusy kurze1
cebula1
marchew i
pietruszkakawałek
selera3-4
ziemniakikawałek poszatkowanej,
białej kapustysól,
pieprz,ziele,
liść laurowy1
kostka rosołowa,
magi do smakusok z 1
cytryny1 łyżeczka przecieru ( do smaku ale nie koniecznie )ewentualnie
kwas buraczany lub koncentrat do smakuDODATKOWO :puszka
białej fasoli2-3
jajka ugotowane na twardo
natka pietruszki lub
koperekśmietana 18 %PRZYGOTOWANIE :Korpusy myjemy,przekładamy do garnka łącznie z
kostką rosołową,zalewamy 2 litrami
wody i zagotowujemy około 10 minut.Zbieramy szumowiny,następnie dodajemy jarzyny pokrojone w kostkę i poszatkowaną
kapustę.Gotujemy około 15-25 minut.Do
wywaru dokładamy startego
buraczka,gotujemy kilka minut,tak aby kolor czerwony na się nie wygotował.Przyprawiamy barszcz do smaku,
przyprawami,
sokiem z cytryny i kwasem o ile jest taka konieczność.
Fasolę odcedzamy i dodajemy do zupy.Już nie gotujemy.Zupę nalewamy na talerze,dodajemy po kawałku
jajka ewentualnie jeszcze po łyżce
śmietany i posypujemy
natką lub
koperkiem.Można do barszczu podać małe pierożki z
mięsem :)Smacznego .