ßßß Cookit - przepis na Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
pieczarki ( ilość wg uznania )
1 duża cebula
2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
ziemniaki
około 2 łyżek śmietany
garść natki pietruszki, bądź koperku
3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy bulion warzywny, bądź mięsny ( jak kto woli ) z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy już nam się zagotuje, wrzucamy pokrojone warzywa ( marchew w półplasterki a reszta możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub pokroić w kostkę ).
Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu.
Z umytych pieczarek wybieramy kilka i kroimy je na plasterki, a cebulę w kostkę. Podsmażamy pieczarki z cebulą na złoto, na maśle i dodajemy do naszych gotujących się warzyw.
Pozostałe ( najlepiej jak najmniejsze ) pieczarki będziemy podsmażali przed samym podaniem zupy, także na razie je zostawiamy.
Gdy warzywa będą już miękkie, do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do oczekiwanej przez nas miękkości. Jedni wolą bardziej rozgotowane, inni zaś na pół twarde.
Kiedy już nasze ziemniaki będą odpowiednie, możemy ( i to bardzo POLECAM ) wyciągnąć kilka pieczarek + trochę wywaru i zmiksować blenderem, po czym przelać z powrotem do zupy.
Dzięki temu zupa będzie naturalnie bardziej gęściejsza i bardziej pieczarkowa :)
Pod zupą wyłączamy gaz, mieszamy śmietanę z odrobiną zupy i wlewamy z powrotem. Dodajemy zieloną pietruszkę ( ja dałam koperek ).
Przed samym podaniem podsmażamy pieczarki, które zostawiliśmy sobie wcześniej i dajemy bezpośrednio na talerz ( jak na zdjęciach ). Smacznego !
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/zupa-pieczarkowa