ßßß
Składniki:pieczarki ( ilość wg uznania )1 duża cebula2 marchewki, pietruszka, kawałek seleraziemniakiokoło 2 łyżek śmietanygarść natki pietruszki, bądź koperku3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowesól, pieprzPrzygotowanie:Gotujemy bulion warzywny, bądź mięsny ( jak kto woli ) z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy już nam się zagotuje, wrzucamy pokrojone warzywa ( marchew w półplasterki a reszta możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub pokroić w kostkę ).Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu.Z umytych pieczarek wybieramy kilka i kroimy je na plasterki, a cebulę w kostkę. Podsmażamy pieczarki z cebulą na złoto, na maśle i dodajemy do naszych gotujących się warzyw.Pozostałe ( najlepiej jak najmniejsze ) pieczarki będziemy podsmażali przed samym podaniem zupy, także na razie je zostawiamy.Gdy warzywa będą już miękkie, do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do oczekiwanej przez nas miękkości. Jedni wolą bardziej rozgotowane, inni zaś na pół twarde.Kiedy już nasze ziemniaki będą odpowiednie, możemy ( i to bardzo POLECAM ) wyciągnąć kilka pieczarek + trochę wywaru i zmiksować blenderem, po czym przelać z powrotem do zupy.Dzięki temu zupa będzie naturalnie bardziej gęściejsza i bardziej pieczarkowa :)Pod zupą wyłączamy gaz, mieszamy śmietanę z odrobiną zupy i wlewamy z powrotem. Dodajemy zieloną pietruszkę ( ja dałam koperek ).Przed samym podaniem podsmażamy pieczarki, które zostawiliśmy sobie wcześniej i dajemy bezpośrednio na talerz ( jak na zdjęciach ). Smacznego !
Kategorie: