ßßß
Składniki :Ciasto makowe :15 dag margaryny8 jajek20 dag cukru pudru10 dag płynnego miodu1 łyżeczka kakao30 dag maku sparzonego i zmielonego4 płaskie łyżki mąki pszennej1 łyżeczka sodyCiasto białe:1 szklanka białek ( z 6 jaj żółtka idą do kremu )1 szklanka cukru kryształu1/2 szklanki mąki pszennej4 łyżeczki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octu1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa jabłkowa:1 kg jabłek2 galaretki smak dowolny1 łyżka masłaKrem :6 żółtek1/2 l. mleka5 łyżek cukru kryształu2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej1 i 1/2 kostki masła1 cukier waniliowyOpis wykonania :Ciasto makowe :Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku dobrze wyrabiając po każdym, dodajemy miód, mąkę, sodę oraz mak. Ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy z masa makową. Formy wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 2 osobne placki 180 C ok. 25 - 30 minut.Ciasto białe :Białka ubijamy pod koniec dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy, przesiane mąki z proszkiem oraz ocet. Pieczemy w 180 c ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.Masa Jabłkowa :Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dusimy z masłem pod przykryciem ok. 5 minut. dodajemy suche galaretki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia.Krem :Żółtka mieszamy w połowie szklanki mleka z mąką pszenna i ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo wlewamy masę żółtkową do wrzącego mleka cały czas mieszając by krem się nie przypalił ,odstawiamy gdy krem będzie gesty. Przykrywamy folia spożywczą tak by stykała się z powierzchnią kremu. Masło ucieramy na puszystą masę dodajemy stopniowo wystudzony krem.Przełożenie:Ciasto makowe - połowa kremu - ciasto białe - masa jabłkowa - krem - ciasto makowe - polewa.