Wykonanie
Przyszła
pora na wykonanie wszystkich ciast z książki siostry Anastazji, tak więc zaczęłam i mam zamiar wykonać wszystkie 100 przepisów ;). Ciasto jest bardzo smaczne, użyłam
maku mielonego, który zaparzyłam gorącym
mlekiem i odsączyłam.

Składniki :Ciasto
makowe :15 dag
margaryny8
jajek20 dag
cukru pudru10 dag płynnego
miodu1 łyżeczka
kakao30 dag
maku sparzonego i zmielonego4 płaskie łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
sodyCiasto białe:1 szklanka
białek ( z 6 jaj
żółtka idą do kremu )1 szklanka
cukru kryształu1/2 szklanki
mąki pszennej4 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
octu1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa
jabłkowa:1 kg
jabłek2
galaretki smak dowolny1 łyżka
masłaKrem :6
żółtek1/2 l.
mleka5 łyżek
cukru kryształu2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej1 i 1/2 kostki
masła1
cukier waniliowyOpis wykonania :Ciasto
makowe :
Margarynę ucieramy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym
żółtku dobrze wyrabiając po każdym, dodajemy
miód,
mąkę,
sodę oraz
mak. Ubijamy piane z
białek i delikatnie mieszamy z masa
makową. Formy wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 2 osobne placki 180 C ok. 25 - 30 minut.Ciasto białe :
Białka ubijamy pod koniec dodajemy
cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy, przesiane
mąki z proszkiem oraz
ocet. Pieczemy w 180 c ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.Masa
Jabłkowa :
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dusimy z
masłem pod przykryciem ok. 5 minut. dodajemy suche
galaretki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia.Krem :
Żółtka mieszamy w połowie szklanki
mleka z
mąką pszenna i ziemniaczaną. Resztę
mleka gotujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Stopniowo wlewamy masę
żółtkową do wrzącego
mleka cały czas mieszając by krem się nie przypalił ,odstawiamy gdy krem będzie gesty. Przykrywamy folia spożywczą tak by stykała się z powierzchnią kremu.
Masło ucieramy na puszystą masę dodajemy stopniowo wystudzony krem.Przełożenie:Ciasto
makowe - połowa kremu - ciasto białe - masa
jabłkowa - krem - ciasto
makowe - polewa.
