Wykonanie
Napisałam gdzieś, że w naszym domu nie może zabraknąć w święta makowca. I nie zabrakło. Tylko, że po raz pierwszy makowiec pojawił się w trochę innej wersji niż za zwyczaj.Po długich i burzliwych obradach, stanęło na tym, że upieczemy w tym roku makowca w wersji full-wypas:) Czyli: przekładany, z masą, z dodatkami.Wszyscy byliśmy zadowoleni i baaardzo mile zaskoczeni. Ciasto jest super wilgotne, a smakuje wybornie. Na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym
stole.

Ciasto
makowe:15 dag
margaryny8
jajek20 dag
cukru pudru10 dag płynnego
miodu30 dag
maku1 łyżeczka
kakao4 płaskie łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
sodyPlacek biały:1 szklanka
białek - u mnie 71 szklanka
cukru kryształu1/2 szklanki
mąki pszennej4 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
octu1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa
jabłkowa:1 kg
jabłek2
galaretki czerwone1 łyżka
masłaKrem:7
żółtek1/2 litra
mleka5 łyżek
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej1 1/2 kostki
masła1 opakowanie
cukru waniliowegoPolewa:1 kostka
masła2 szklanki
cukru2 łyżki
kakao1/4 szklanki
mlekaWykonanie:
Mak zaparzam i milę trzykrotnie.
Białka ubijam na sztywną pianę.
Margarynę ucieram z
cukrem dodając po jednym
żółtku,
miód,
mąkę wymieszaną z
sodą oraz zmielony
mak. Na końcu dodaję pianę z
białek i delikatnie mieszam do połączenia składników. Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 45 min w temp. 160'C. Gotowe odstawiam do wystygnięcia i kroję na pół.. Albo można masę podzielić na dwie części i upiec dwa placki.Na placek biały ubijam
białka na sztywną pianę dodając po trochu
cukier. Oba rodzaje
mąki i
proszek do pieczenia mieszam razem i delikatnie przesiewam do
białek. Na końcu wlewam
ocet, mieszam i piekę 60 min w temp. 110'C. Wyjmuję i studzę.
Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Masło rozpuszczam, dodaję
jabłka i duszę przez kilka minut. Wsypuję
galaretki i mieszam do rozpuszczenia
żelatyny. Gotuję chwilę i odstawiam w chłodne miejsce.
Żółtka,
mąkę pszenną i
mąkę ziemniaczaną mieszam razem i rozprowadzam odrobiną
mleka, Resztę
mleka gotuję z
cukrem i
cukrem waniliowym, a na gotujące wlewam przygotowany
budyń. Gotowy przykrywam folią spożywczą, aby na wierzchu nie utworzył się kożuch..
Masło ucieram dodając zimny
budyń.Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie
czekoladaPołowę ciasta
makowego kładę na spód, na to wykładam połowę masy budyniowej, kładę ciasto białe, wykładam
jabłka z
galaretką, smaruję pozostałą masą budyniową i przykrywam drugim
ciastem makowym.Wierzch ciasta smaruję zimną, gęstą polewą i odstawiam na kilka godzin.Przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji