Wykonanie
Wykwintna wersja tradycyjnego makowca -chociaż zwyczajne też są bardzo pyszne :). Taki makowiec upieczony (oczywiście własnoręcznie) może zdobić nasz stół podczas świąt, przyjęć rodzinnych a także komunii świętych naszych pociech. Każda gospodyni powinna koniecznie wypróbować tak wspaniały i pyszny makowiec.

Ciasto
makoweSkładniki:15 dag
margaryny8 jaj20 dag
cukru pudru10 dag
miodu płynnego1 łyżeczka (mała)
kakao30 dag
maku4 płaskie łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
sodyWykonanie:
Margarynę utrzeć z
cukrem , dodając po jednym
żółtku ,
miód ,
mąkę ,
sodę oraz sparzony i zmielony
mak . Na końcu delikatnie wmieszać pianę z
białek . Upiec dwa placki.Placek białySkładniki:1 szklanka
białek1 szklanka
cukru kryształu1/2 szklanki
mąki pszennej4 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
octu1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubić z
cukrem , dodając
mąkę pszenna ,
mąkę ziemniaczana wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
ocet. Upiec placek.Masa
jabłkowaSkładniki:1 kg
jabłek2
galaretki dowolnego koloru1 łyżka
masłaWykonanie
jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach .
masło rozgrzać dodać
jabłka . Poddusić pod przykryciem , dodać suche
galaretki , dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia .KremSkładniki:6
żółtek1/2 litra
mleka5 łyżek
cukru kryształu2 łyżki
mąki zienmiaczanej2 łyżki
mąki pszennej1,5 kostki
masła1
cukier waniliowyWykonanie:
Żółtka z
mąką pszenną i ziemniaczaną roztrzepać z odrobiną
mleka. Resztę
mleka zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi
żółtkami i ciągle mieszając ugotować
budyń.
Masło utrzeć dodając wystudzony
budyń.Przełożenie ciasta:Ciasto
makowe - krem - placek biały - masa
jabłkowa - krem - ciasto
makowe - polewa.