ßßß
Ciasto makoweSkładniki:15 dag margaryny8 jaj20 dag cukru pudru10 dag miodu płynnego1 łyżeczka (mała) kakao30 dag maku4 płaskie łyżki mąki pszennej1 łyżeczka sodyWykonanie:Margarynę utrzeć z cukrem , dodając po jednym żółtku , miód , mąkę , sodę oraz sparzony i zmielony mak . Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek . Upiec dwa placki.Placek białySkładniki:1 szklanka białek1 szklanka cukru kryształu1/2 szklanki mąki pszennej4 łyżeczki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octu1 łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:Białka ubić z cukrem , dodając mąkę pszenna , mąkę ziemniaczana wymieszać z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek.Masa jabłkowaSkładniki:1 kg jabłek2 galaretki dowolnego koloru1 łyżka masłaWykonaniejabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach . masło rozgrzać dodać jabłka . Poddusić pod przykryciem , dodać suche galaretki , dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia .KremSkładniki:6 żółtek1/2 litra mleka5 łyżek cukru kryształu2 łyżki mąki zienmiaczanej2 łyżki mąki pszennej1,5 kostki masła1 cukier waniliowyWykonanie:Żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną roztrzepać z odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając ugotować budyń. Masło utrzeć dodając wystudzony budyń.Przełożenie ciasta:Ciasto makowe - krem - placek biały - masa jabłkowa - krem - ciasto makowe - polewa.