Wykonanie
Kolejne pyszne ciasto, trochę pracochłonne, ale pyszne więc warte wypróbowania. Pięknie się prezentuje i też tak smakuje.
Składniki :Ciasto3 szklanki
mąki pszennej1 kostka
margaryny3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki gęstej
śmietany4
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
amoniakuMak250 g
maku mielonego gotowego
bakalie2 łyżki
masła1
jajkoRolada4
jajka1/2 szklanki
cukru kryształu1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa1/2 l
mleka2 budynie
waniliowe bez
cukru1 kostka
masłacukier waniliowycukier puder do smakuDodatki3
galaretki smak dowolny5 łyżek
marmoladymały słoik powideł
brzoskwinie w puszceOpis wykonania:Rolada
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier i
żółtka, na końcu wsypujemy
mąkę wymieszaną z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto rozkładamy na największej blaszce 24x39 cm wyłożonej papierem i pieczemy około 12 - 15 minut w 180 C , sprawdzamy patyczkiem nie możemy ciasta przesuszyć bo wówczas rolada nam popęka. Ciasto wykładamy na ściereczkę posypana
cukrem kryształem i zwijamy w rulon. Gdy lekko przestygnie delikatnie rozwijamy i smarujemy
marmoladą, ponownie zwijamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
MakJa kupiłam gotowy zmielony należy go przyrządzić według przepisu na opakowaniu i na końcu dodać
jajko. Można użyć gotowego z puszki.MasaJa przyrządziłam z podwójnej porcji czyli z 1L z tym że dodałam tylko 3 budynie i 1 opakowanie
cukru waniliowego, reszta podwójnie.Z
mleka,
cukru, budyniu gotujemy
budyń. Studzimy.
Masło ucieramy, dodając
budyń. Słodzimy do smaku.Ciasto krucheZ podanych składników zarabiamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto smarujemy powidłami. Resztę ciasta rozwałkowujemy i robimy pierogi z nadzieniem z
maku, układamy na posmarowanym cieście. Pieczemy około 15-20 minut do suchego patyczka. Studzimy.ZłożenieCiasto kruche z pierogami , masa budyniowa, plastry rolady, pomiędzy pokrojone drobno
brzoskwinie, zalać tężejącą
galaretką 3 rozrobić w 1 L
wody.źródło : 100 najnowszych ciast Siostry Anastazji