ßßß
Składniki :Ciasto3 szklanki mąki pszennej1 kostka margaryny3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki gęstej śmietany4 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki amoniakuMak250 g maku mielonego gotowegobakalie2 łyżki masła1 jajkoRolada4 jajka1/2 szklanki cukru kryształu1/2 szklanki mąki pszennej1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczeniaMasa1/2 l mleka2 budynie waniliowe bez cukru1 kostka masłacukier waniliowycukier puder do smakuDodatki3 galaretki smak dowolny5 łyżek marmoladymały słoik powidełbrzoskwinie w puszceOpis wykonania:RoladaBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto rozkładamy na największej blaszce 24x39 cm wyłożonej papierem i pieczemy około 12 - 15 minut w 180 C , sprawdzamy patyczkiem nie możemy ciasta przesuszyć bo wówczas rolada nam popęka. Ciasto wykładamy na ściereczkę posypana cukrem kryształem i zwijamy w rulon. Gdy lekko przestygnie delikatnie rozwijamy i smarujemy marmoladą, ponownie zwijamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.MakJa kupiłam gotowy zmielony należy go przyrządzić według przepisu na opakowaniu i na końcu dodać jajko. Można użyć gotowego z puszki.MasaJa przyrządziłam z podwójnej porcji czyli z 1L z tym że dodałam tylko 3 budynie i 1 opakowanie cukru waniliowego, reszta podwójnie.Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodając budyń. Słodzimy do smaku.Ciasto krucheZ podanych składników zarabiamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto smarujemy powidłami. Resztę ciasta rozwałkowujemy i robimy pierogi z nadzieniem z maku, układamy na posmarowanym cieście. Pieczemy około 15-20 minut do suchego patyczka. Studzimy.ZłożenieCiasto kruche z pierogami , masa budyniowa, plastry rolady, pomiędzy pokrojone drobno brzoskwinie, zalać tężejącą galaretką 3 rozrobić w 1 L wody.źródło : 100 najnowszych ciast Siostry Anastazji
