ßßß Cookit - przepis na Ciasto Tygrysek

Ciasto Tygrysek

nazwa

Wykonanie

Kolejne pyszne ciasto, trochę pracochłonne, ale pyszne więc warte wypróbowania. Pięknie się prezentuje i też tak smakuje.
Składniki :
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku
Mak
250 g maku mielonego gotowego
bakalie
2 łyżki masła
1 jajko
Rolada
4 jajka
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
1 kostka masła
cukier waniliowy
cukier puder do smaku
Dodatki
3 galaretki smak dowolny
5 łyżek marmolady
mały słoik powideł
brzoskwinie w puszce
Opis wykonania:
Rolada
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto rozkładamy na największej blaszce 24x39 cm wyłożonej papierem i pieczemy około 12 - 15 minut w 180 C , sprawdzamy patyczkiem nie możemy ciasta przesuszyć bo wówczas rolada nam popęka. Ciasto wykładamy na ściereczkę posypana cukrem kryształem i zwijamy w rulon. Gdy lekko przestygnie delikatnie rozwijamy i smarujemy marmoladą, ponownie zwijamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mak
Ja kupiłam gotowy zmielony należy go przyrządzić według przepisu na opakowaniu i na końcu dodać jajko. Można użyć gotowego z puszki.
Masa
Ja przyrządziłam z podwójnej porcji czyli z 1L z tym że dodałam tylko 3 budynie i 1 opakowanie cukru waniliowego, reszta podwójnie.
Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodając budyń. Słodzimy do smaku.
Ciasto kruche
Z podanych składników zarabiamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto smarujemy powidłami. Resztę ciasta rozwałkowujemy i robimy pierogi z nadzieniem z maku, układamy na posmarowanym cieście. Pieczemy około 15-20 minut do suchego patyczka. Studzimy.
Złożenie
Ciasto kruche z pierogami , masa budyniowa, plastry rolady, pomiędzy pokrojone drobno brzoskwinie, zalać tężejącą galaretką 3 rozrobić w 1 L wody.
źródło : 100 najnowszych ciast Siostry Anastazji
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/11/ciasto-tygrysek.html