Wykonanie
Kolejny bardzo absorbujący wypiek, który przepięknie prezentuje się na świątecznym
stole lub na imprezach okolicznościowych. Smakuję równie dobrze jak wygląda. Polecam
Ciasto kruche:3 szklanki
mąki1 kostka
masła lub
margaryny3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki gęstej
śmietany4
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
amoniakuMasa makowa:20 dag sparzonego i zmielonego
maku1-2 łyżki
masła1
jajko2 łyżki
mioduolejek migdałowybakalieewentualnie
cukier do smakuMasa budyniowa:1/2 litra
mleka2 opakowania budyniu
śmietankowego1 kostka
masła1/2 szklanki
cukru pudrusok z 1
cytrynyDodatki:3 opakowania
galaretki żółtej4-5 łyżek
marmolady1 słoik powideł1 puszka
brzoskwińRolada biszkoptowa:3
jajka6 łyżek
cukru2 łyżki
mąkiWykonanie:Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję powidłami i odstawiam.
Masa makowa-
masło roztapiam, dodaję resztę składników i podsmażam. Odstawiam by masa przestygła.Rozwałkowuje drugi kawałek ciasta, wycinam krążki, na każdy nakładam masę
makowąi zlepiam pierożki.Pierogi układam na cieście posmarowanym powidłami. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę ciasto 15-20 minut. Upieczone odstawiam.
Rolada biszkoptowa-
Białka ubijam na sztywno dodając po trochu
cukier i po jednym
żółtku.
Mąkę przesiewam dodaję porcjami do masy, wymieszam i piekę w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20-25 minut w temperaturze 180'C. Upieczone od razu zwijam i odstawiam by ciasto przestygło.
Masa budyniowa- Na
mleku gotuje
budyń, studzę.
masło ucieram z
cukrem na pianę dodając porcjami zimny
budyń. Dla przełamania
słodyczy masy dodaję
sok z cytryny lub
limonki.Gotową masę wykładam na ciasto z pierożkami.
Roladę rozwijam delikatnie zdejmując papier, smaruję
marmoladą,
ponownie zwijam i kroję w plastry. Plastry rolady układam na
masie budyniowej, pomiędzy przestrzenie układam kawałki
brzoskwiń.
Wszystkie
galaretki rozpuszczam w
trzech szklankach wrzątku i tężejącą polewam wierzch ciasta. Całość odstawiam do całkowitego stężenia.