ßßß Cookit - przepis na Tygrysek

Tygrysek

nazwa

Wykonanie

Kolejny bardzo absorbujący wypiek, który przepięknie prezentuje się na świątecznym stole lub na imprezach okolicznościowych. Smakuję równie dobrze jak wygląda. Polecam
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki
1 kostka masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku
Masa makowa:
20 dag sparzonego i zmielonego maku
1-2 łyżki masła
1 jajko
2 łyżki miodu
olejek migdałowy
bakalie
ewentualnie cukier do smaku
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
sok z 1 cytryny
Dodatki:
3 opakowania galaretki żółtej
4-5 łyżek marmolady
1 słoik powideł
1 puszka brzoskwiń
Rolada biszkoptowa:
3 jajka
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję powidłami i odstawiam.
Masa makowa- masło roztapiam, dodaję resztę składników i podsmażam. Odstawiam by masa przestygła.
Rozwałkowuje drugi kawałek ciasta, wycinam krążki, na każdy nakładam masę makową
i zlepiam pierożki.
Pierogi układam na cieście posmarowanym powidłami. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę ciasto 15-20 minut. Upieczone odstawiam.
Rolada biszkoptowa- Białka ubijam na sztywno dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam dodaję porcjami do masy, wymieszam i piekę w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20-25 minut w temperaturze 180'C. Upieczone od razu zwijam i odstawiam by ciasto przestygło.
Masa budyniowa- Na mleku gotuje budyń, studzę. masło ucieram z cukrem na pianę dodając porcjami zimny budyń. Dla przełamania słodyczy masy dodaję sok z cytryny lub limonki.
Gotową masę wykładam na ciasto z pierożkami.
Roladę rozwijam delikatnie zdejmując papier, smaruję marmoladą,
ponownie zwijam i kroję w plastry. Plastry rolady układam na masie budyniowej, pomiędzy przestrzenie układam kawałki brzoskwiń.
Wszystkie galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku i tężejącą polewam wierzch ciasta. Całość odstawiam do całkowitego stężenia.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2014/04/tygrysek.html