ßßß

Ciasto kruche:3 szklanki mąki1 kostka masła lub margaryny3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki gęstej śmietany4 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki amoniakuMasa makowa:20 dag sparzonego i zmielonego maku1-2 łyżki masła1 jajko2 łyżki mioduolejek migdałowybakalieewentualnie cukier do smakuMasa budyniowa:1/2 litra mleka2 opakowania budyniu śmietankowego1 kostka masła1/2 szklanki cukru pudrusok z 1 cytrynyDodatki:3 opakowania galaretki żółtej4-5 łyżek marmolady1 słoik powideł1 puszka brzoskwińRolada biszkoptowa:3 jajka6 łyżek cukru2 łyżki mąkiWykonanie:Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję powidłami i odstawiam.
Masa makowa- masło roztapiam, dodaję resztę składników i podsmażam. Odstawiam by masa przestygła.Rozwałkowuje drugi kawałek ciasta, wycinam krążki, na każdy nakładam masę makową
i zlepiam pierożki.Pierogi układam na cieście posmarowanym powidłami. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę ciasto 15-20 minut. Upieczone odstawiam.
Rolada biszkoptowa- Białka ubijam na sztywno dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam dodaję porcjami do masy, wymieszam i piekę w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20-25 minut w temperaturze 180'C. Upieczone od razu zwijam i odstawiam by ciasto przestygło.
Masa budyniowa- Na mleku gotuje budyń, studzę. masło ucieram z cukrem na pianę dodając porcjami zimny budyń. Dla przełamania słodyczy masy dodaję sok z cytryny lub limonki.Gotową masę wykładam na ciasto z pierożkami.
Roladę rozwijam delikatnie zdejmując papier, smaruję marmoladą,
ponownie zwijam i kroję w plastry. Plastry rolady układam na masie budyniowej, pomiędzy przestrzenie układam kawałki brzoskwiń.
Wszystkie galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku i tężejącą polewam wierzch ciasta. Całość odstawiam do całkowitego stężenia.