Wykonanie
Tarta brzoskwiniowa lub nektarynkowa posiada same zalety.Robi się ją szybko,smakuje pysznie i pięknie wygląda.
SKŁADNIKI :Ciasto kruche :200 g
mąki pszennej100 g
masła2
żółtka2 łyżki
śmietany70 g
cukru pudruszczypta
proszku do pieczeniaMasa brzoskwiniowa :200 ml
mleka1
jajko3 łyżki
cukru2 łyżki
mąki pszennej1
cukier waniliowy300 g
brzoskwiń ( u mnie
nektarynki )
cukier puder do posypania ciastaSkładniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę.Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki.
Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki,mielimy blenderem,dodajemy
mleko,
jajko,
cukier i
mąkę,dokładnie mieszamy.Ciasto rozwałkowujemy,podsypując mąk, na grubośc około 4-5 mm.Wykładamy nim formę do tarty(wcześniej naoliwioną),ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 170 *C,około 20 minut.Na tak podpieczony spód wylewamy masę
brzoskwiniową,układamy kilka pokrojonych
brzoskwiń w plastry i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150-160 *C,na 25-30 minut.Gotową,ostudzoną tartę posypujemy
cukrem pudrem i dekorujemy pozostałymi
owocami.Bardzo pyszne ciasto gotowe,polecam :)