Składniki:Ciasto:200 g mąki pszennej100 g masła70 g cukru pudru2 żółtka2-3 łyżki kwaśnej śmietany1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPolewa waniliowa:100 ml mleka1 żółtko30 g cukru1 op. cukru waniliowego1 łyżka mąki pszennejszczypta soliok. 1 kg śliwek (przekrojone na połówki, wydrylowane)cukier puder do posypaniaMąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki szybko zagniatamy do momentu połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Po schłodzeniu ciasto wykładamy na formę do tarty (ok. 26 cm), nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub obciążnikami do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C przez 20 min. Następnie zdejmujemy papier z obciążnikiem i pieczemy kolejne 5 minut.Składniki na masę waniliową dokładnie wymieszać ze sobą. Na dno podpieczonej tarty układamy połówki śliwek, a następnie wylewamy masę waniliową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 min. w 170 st.C. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!