ßßß

SKŁADNIKI1,5 kg filetów rybnychprzyprawa do ryb1 jajkobułka tartamąkaolej do smażeniaZalewa:2 szklanki wody1/2 szklanki oleju6 łyżek octu4 małe liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegokilka ziaren pieprzuopakowanie papryki słodkiej w proszku1/2 łyżki soli2 łyżki cukru1 słoiczek koncentratu pomidorowego1/2 szklanki łagodnego ketchupuDodatkowo:5 dużych cebul7 średnich kiszonych ogórkówsłoik papryki marynowanejWYKONANIERybę dzielimy na małe kawałki.Posypujemy przyprawą do ryb odstawiamy na 30 min.W miedzy czasie kroimy cebulę w krążki, paprykę w paski (szerokie), ogórek w talarki.Cebulę sparzamy w ok. 2 litrach wrzącej wody przez ok 5 min. a następnie na durszlaku przelewamy zimną wodą.

Rybę obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju.W słoiku układamy warstwami kilka kawałków ryby , ogórki, papryka cebula i tak na zmianęWszystkie składniki zalewy łączymy w garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki. Zakręcamy. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki.Tak przygotowaną rybę możemy trzymać nawet miesiąc ( oczywiście jeśli wcześniej jej nie zjemy).
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.