Wykonanie
Ryba w zalewie , kiedyś robiłam, następnie zapomniałam, by w końcu wrócić do tego bardzo smacznego dania. Jej zaletą jest również to,że może długo postać i w miarę upływu czasu nabiera odpowiedniego smaku.
SKŁADNIKI1,5 kg
filetów rybnychprzyprawa do ryb1
jajkobułka tartamąkaolej do smażeniaZalewa:2 szklanki
wody1/2 szklanki
oleju6 łyżek
octu4 małe
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiegokilka ziaren
pieprzuopakowanie
papryki słodkiej w proszku1/2 łyżki
soli2 łyżki
cukru1 słoiczek
koncentratu pomidorowego1/2 szklanki łagodnego
ketchupuDodatkowo:5 dużych
cebul7 średnich
kiszonych ogórkówsłoik
papryki marynowanejWYKONANIE
Rybę dzielimy na małe kawałki.Posypujemy
przyprawą do ryb odstawiamy na 30 min.W
miedzy czasie kroimy
cebulę w krążki,
paprykę w paski (szerokie),
ogórek w talarki.
Cebulę sparzamy w ok. 2 litrach wrzącej
wody przez ok 5 min. a następnie na durszlaku przelewamy zimną
wodą.
Rybę obtaczamy w
mące,
jajku i
bułce. Smażymy na rozgrzanym
oleju.W słoiku układamy warstwami kilka kawałków
ryby ,
ogórki,
papryka cebula i tak na zmianęWszystkie składniki zalewy łączymy w garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki. Zakręcamy. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki.Tak przygotowaną
rybę możemy trzymać nawet miesiąc ( oczywiście jeśli wcześniej jej nie zjemy).
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.