ßßß Cookit - przepis na Ryba w zalewie pomidorowej

Ryba w zalewie pomidorowej

nazwa

Wykonanie

Ryba w zalewie , kiedyś robiłam, następnie zapomniałam, by w końcu wrócić do tego bardzo smacznego dania. Jej zaletą jest również to,że może długo postać i w miarę upływu czasu nabiera odpowiedniego smaku.
SKŁADNIKI
1,5 kg filetów rybnych
przyprawa do ryb
1 jajko
bułka tarta
mąka
olej do smażenia
Zalewa:
2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
6 łyżek octu
4 małe liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
opakowanie papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżki soli
2 łyżki cukru
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki łagodnego ketchupu
Dodatkowo:
5 dużych cebul
7 średnich kiszonych ogórków
słoik papryki marynowanej
WYKONANIE
Rybę dzielimy na małe kawałki.Posypujemy przyprawą do ryb odstawiamy na 30 min.
W miedzy czasie kroimy cebulę w krążki, paprykę w paski (szerokie), ogórek w talarki.
Cebulę sparzamy w ok. 2 litrach wrzącej wody przez ok 5 min. a następnie na durszlaku przelewamy zimną wodą.
Rybę obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju.
W słoiku układamy warstwami kilka kawałków ryby , ogórki, papryka cebula i tak na zmianę
Wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki. Zakręcamy. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki.
Tak przygotowaną rybę możemy trzymać nawet miesiąc ( oczywiście jeśli wcześniej jej nie zjemy).
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2016/01/ryba-w-zalewie-pomidorowej.html