ßßß Cookit - przepis na Pulpety:

Pulpety:

nazwa

Wykonanie

Pulpety:
250 g rybnych filetów
1 mała bułka
1 jajko
1 cebula
Przyprawa do ryb
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Bułka tarta do panierki
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
1 cebula pokrojona w piórka
ziele angielskie, pieprz, 6 liści laurowych
Rybę ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie zmielić
Bułkę namoczyć w wodzie, odsączyć
Cebulę poszatkować
Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę, gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej.
Formować kulki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na jasno złoty kolor
Wszystkie składniki zalewy gotować przez 5 minut. Ciepłą zalewą zalać pulpety. Gotowe będą już następnego dnia, ale najlepsze są po 3 dniach.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2013/03/rybne-pulpety-z-zalewy.html