Pulpety:250 g rybnych filetów1 mała bułka1 jajko1 cebulaPrzyprawa do rybSól, pieprzOlej do smażeniaBułka tarta do panierkiZalewa:4 szklanki wody1 szklanka octu 10%1/3 szklanki cukru2 łyżeczki soli1 cebula pokrojona w piórkaziele angielskie, pieprz, 6 liści laurowychRybę ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie zmielićBułkę namoczyć w wodzie, odsączyćCebulę poszatkowaćWszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę, gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej.Formować kulki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na jasno złoty kolorWszystkie składniki zalewy gotować przez 5 minut. Ciepłą zalewą zalać pulpety. Gotowe będą już następnego dnia, ale najlepsze są po 3 dniach.