ßßß Cookit - przepis na Pieczarki w occie

Pieczarki w occie

nazwa

Wykonanie

Jeśli zdarza się Wam, tak jak mnie kupić, za dużą ilość pieczarek i nie chcecie aby się zmarnowały polecam świetny przepis na przystawkę. Usmażone pieczarki marynuje się w zalewie octowej dzięki czemu nabierają ostrego, wyrazistego smaku. Idealnie smakują po nocy spędzonej w lodówce więc jeśli chcecie nimi poczęstować gości trzeba je przygotować dzień wcześniej.
Źródło: stary zeszyt
Składniki:
500 g pieczarek
2 cebule
1 jajko
sól,pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Składniki na zalewę:
2 szklanki wody
3 czubate łyżki cukru
8 łyżek ketchupu
5-6 łyżek octu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
Nóżki pieczarek odciąć. Kapelusze panierować w bułce i rozmieszanym jajku, smażyć na gorącym tłuszczu. Przełożyć do głębokiego naczynia. Cebulę pokroić w talarki i ułożyć na usmażonych pieczarkach. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Gorącym płynem zalać grzyby, wszystkie powinny być zakryte. Kiedy przestygną wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/08/Pieczarki-w-occie.html