Wykonanie
Pieczarki w zalewie
octowo- pomidorowej na zakąskę lub przekąskę są rewelacyjne, a w dodatku bardzo smaczne.
Pieczarki należy przygotować wcześniej, przynajmniej kilka godzin muszą poleżeć w zalewie aż się przegryzą.

SKŁADNIKI :1 kg małych, białych i twardych
pieczarek2
jajkabułka tarta do panierowania
olej do smażeniaZALEWA :5 szklanek
wody1 szklanka
octu1
cebula pokrojona w talarki2
liście laurowe2 ziarnka zielakilka ziarnek
pieprzu4 łyżki
cukru1 łyżka
soli1/2 małego słoiczka
przecieru pomidorowego 30 %
Pieczarki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy wystające nóżki, następnie panierujemy
pieczarki w rozmąconym
jajku i
bułce tartej. Pieczemy w garnku lub frytkownicy na głębokim
oleju.
Pieczarki dokładnie odcedzamy na sitku. Wszystkie Składniki zalewy zagotowujemy, Wkładamy do niej nasze
pieczarki, lekko mieszamy i odkładamy. Po ostudzeniu
pieczarki przechowujemy w lodówce. Po najmniej 12 godzinach są bardzo chrupiące, smaczne i wręcz idealne jako zakąska. Polecam i życzę smacznego.


