ßßß Cookit - przepis na KLOPSY RYBNE W ZALEWIE OCTOWEJ

KLOPSY RYBNE W ZALEWIE OCTOWEJ

nazwa

Wykonanie

Ryba w postaci klopsów to świetna zakąska idealna na przyjęcia, święta itp. Klopsy można przygotować dużo wcześniej i przechowywać w lodówce w pojemniku lub słoikach. Jest to świetna alternatywa kiedy nie zawsze mamy czas na przygotowanie potraw na ostatnią chwilę.
SKŁADNIKI :
1 kg filetów rybnych, zmielonych przez maszynkę
1 duża, czerstwa bułka
1 cebula, obrana i drobno pokrojona
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, odrobina przyprawy do ryb
bułka tarta do obtoczenia klopsów
ZALEWA :
1 litr wody
0 , 5 szklanki ostu
2 duże łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
2 liście laurowe
2 ziela angielskie,5 kulek pieprzu
1 cebula pokrojona w piórka
Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, łącznie z cebulą, mieszamy aż cukier się rozpuści. Pozostawiamy do ostudzenia.
PRZYGOTOWANIE :
Filety rybne, najlepiej świeże ( bo nie zawierają wody jak ryba zamrożona) mielimy w maszynce do mięsa.
Bułkę namaczamy, odciskamy, dodajemy do mięsa oraz jajko, mąkę i przyprawy.Wszystko dokładnie mieszamy. Z farszu formujemy kulki średniej wielkości, obtaczamy w bułce tartej i pieczemy na głębokim oleju. Ja piekłam w frytkownicy na funkcji pieczenia ryby.
Upieczone klopsy przekładamy do słoików, lub garnka i zalewamy zalewą pomidorową. Po całkowitym ostudzeniu rybne klopsy przechowujemy w Lodówce. Najsmaczniejsze po 2-3 dniach.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/12/klopsy-rybne-w-zalewie-octowej.html