Wykonanie
Ryba w postaci klopsów to świetna zakąska idealna na przyjęcia, święta itp. Klopsy można przygotować dużo wcześniej i przechowywać w lodówce w pojemniku lub słoikach. Jest to świetna alternatywa kiedy nie zawsze mamy czas na przygotowanie potraw na ostatnią chwilę.
SKŁADNIKI :1 kg
filetów rybnych, zmielonych przez maszynkę1 duża, czerstwa
bułka1
cebula, obrana i drobno pokrojona1
jajko1 łyżka
mąki ziemniaczanejsól,
pieprz, odrobina
przyprawy do rybbułka tarta do obtoczenia klopsówZALEWA :1 litr
wody0 , 5 szklanki ostu2 duże łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
soli3 łyżki
cukru2
liście laurowe2
ziela angielskie,5 kulek
pieprzu1
cebula pokrojona w piórkaWszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, łącznie z
cebulą, mieszamy aż
cukier się rozpuści. Pozostawiamy do ostudzenia.PRZYGOTOWANIE :
Filety rybne, najlepiej świeże ( bo nie zawierają
wody jak
ryba zamrożona) mielimy w maszynce do
mięsa.
Bułkę namaczamy, odciskamy, dodajemy do
mięsa oraz
jajko,
mąkę i
przyprawy.Wszystko dokładnie mieszamy. Z farszu formujemy kulki średniej wielkości, obtaczamy w
bułce tartej i pieczemy na głębokim
oleju. Ja piekłam w frytkownicy na funkcji pieczenia
ryby.Upieczone klopsy przekładamy do słoików, lub garnka i zalewamy zalewą
pomidorową. Po całkowitym ostudzeniu
rybne klopsy przechowujemy w Lodówce. Najsmaczniejsze po 2-3 dniach.