ßßß Cookit - przepis na Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

nazwa

Wykonanie

W latach 80-tych, obok ryby po grecku, obowiązkowa na każdej imprezie. Potem poszła w zapomnienie i od niedawna znowu ma u nas swój 'comeback'.
Z Japonią zapewne nie ma nic wspólnego.
Specjalistą od jej robienia jest mój tata. I ta jest przygotowana właśnie przez niego.
Dużym plusem jest to, że spokojnie poleży w zalewie, więc można ją przygotować na kilka dni przed podaniem.
Składniki:
1 kg filetów rybnych ( u nas miruna),
słoik papryki konserwowej,
słoik ogórków konserwowych,
2 duże cebule,
Na zalewę:
6 łyżek octu 10%,
2 szklanki wody,
0,5 szklanki oleju,
2 łyżki cukru,
3 łyżki ketchupu,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
kilka ziaren ziela angielskiego,
kilka ziarenek pieprzu,
2-3 listki laurowe,
Na ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki,
0.5 szklanka wody,
1 jajo,
sól,
pieprz
można doprawić swoją vegetą
+ olej do smażenia.
Przygotowanie:
Rybę umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze części. Doprawić solą i pieprzem. W misce przygotować ciasto naleśnikowe łącząc wszystkie składniki. Kawałki ryby zanurzyć w cieście i obsmażyć na rozgrzanym oleju (ciasto ma się przyrumienić). Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ogórki i paprykę pokroić w paski lub grubą kostkę. Przygotować zalewę - w garnku wymieszać wszystkie składniki i zagotować. W naczyniu układać warstwami rybę, cebulę, ogórki i paprykę, gorąca zalewa. Powtarzać warstwy do zakończenia składników. Odstawić minimum na około 12 godzin celem przegryzienia.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/12/ryba-po-japonsku.html