ßßß Cookit - przepis na Ryba w zalewie octowej z warzywami

Ryba w zalewie octowej z warzywami

nazwa

Wykonanie

Znaleźliśmy wreszcie przepis idealny na podanie ryby w warzywach. Wprawdzie przepis był zawsze pod nosem bo moja sąsiadka robi ją od lat ale jakoś nigdy nie miałam okazji spróbować. Dla mnie jest to świetny odpowiednik ryby po grecku za, którą nie przepadam. Idealna na co dzień do podjadania, na wszelkiego rodzaju przyjęcia ale świetnie pasuje również do Świątecznego menu :)
Składniki :
1 kg fileta z białej ryby ( użyłam sieji )
jajko
sól, pieprz
mąka
bułka tarta ( opcjonalnie )
Zalewa :
2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
3 łyżki ketchupu
1 mały koncentrat pomidorowy
2 łyżki ckru
6 łyżek octu
ziele angielskie ok 5 kulek
liść laurowy
pieprz do smaku
Ponad to :
1 średnia cebula
1 niewielki słoiczek papryki w occie
1 niewielki słoiczek lub 4 większe ogórki korniszone
Wszystkie składniki zalewy zagotować. Odstawić do przestygnięcia.
W między czasie rybę myjemy, osuszamy. Solimy, pieprzymy, dzielimy na kawałki ok 4 cm długie. Rybę obtaczamy w jajku i mące, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Czasami rybę panieruję najpierw w mące, potem jajku i bułce tartej a potem smażę. Obie wersje są smaczne. Rybę ostawiamy do ostygnięcia.
Cebulę, ogórki i paprykę tniemy w niewielką kostkę. Mieszamy warzywa w misce.
W osobnej misce układamy pierwszą warstwę ryby, na wierzchu rozkładamy połowę warzyw.Następnie ponownie układamy rybę a potem warzywa. Całość zalewamy zalewą. Czasami zalewam lekko ciepłą. Jeśli zalewa już zdążyła ostygnąć całość wkładamy do lodówki. Ryba w zalewie musi poleżeć 2 dni potem można wcinać :)
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2017/11/Ryba-w-zalewie-octowej-z-warzywami.html