Wykonanie
Znaleźliśmy wreszcie przepis idealny na podanie
ryby w warzywach. Wprawdzie przepis był zawsze pod nosem bo moja sąsiadka robi ją od lat ale jakoś nigdy nie miałam okazji spróbować. Dla mnie jest to świetny odpowiednik
ryby po grecku za, którą nie przepadam. Idealna na co dzień do podjadania, na wszelkiego rodzaju przyjęcia ale świetnie pasuje również do Świątecznego menu :)
Składniki :1 kg
fileta z białej ryby ( użyłam
sieji )
jajkosól,
pieprzmąkabułka tarta ( opcjonalnie )Zalewa :2 szklanki
wody1/2 szklanki
oleju3 łyżki
ketchupu1 mały
koncentrat pomidorowy2 łyżki
ckru6 łyżek
octuziele angielskie ok 5 kulek
liść laurowypieprz do smakuPonad to :1 średnia
cebula1 niewielki słoiczek
papryki w occie1 niewielki słoiczek lub 4 większe
ogórki korniszoneWszystkie składniki zalewy zagotować. Odstawić do przestygnięcia.W
między czasie
rybę myjemy, osuszamy. Solimy,
pieprzymy, dzielimy na kawałki ok 4 cm długie.
Rybę obtaczamy w
jajku i
mące, smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor. Czasami
rybę panieruję najpierw w
mące,
potem jajku i
bułce tartej a
potem smażę. Obie wersje są smaczne.
Rybę ostawiamy do ostygnięcia.
Cebulę,
ogórki i
paprykę tniemy w niewielką kostkę. Mieszamy warzywa w misce.W osobnej misce układamy pierwszą warstwę
ryby, na wierzchu rozkładamy połowę warzyw.Następnie ponownie układamy
rybę a
potem warzywa. Całość zalewamy zalewą. Czasami zalewam lekko ciepłą. Jeśli zalewa już zdążyła ostygnąć całość wkładamy do lodówki.
Ryba w zalewie musi poleżeć 2 dni
potem można wcinać :)Smacznego :)