ßßß

Opis : Moje pierwsze spotkanie z tą ryba o jakże znów dziwnej nazwie (podobna sytuacja do R yby Po Grecku ;) miało miejsce ok. 2 lata temu. Spróbowałam i od razu pokochałam ;) Lubię takie klimaty, a jesli Wy lubicie rybę zasmażaną w zalewie octowej, to ta przypadnie Wam do gustu jeszcze bardziej. Walory smakowe zawdzięcza dodatkom warzyw i to czyni ją wyśmienitą, idealną na święta, spotkania rodzinne i towarzyskie. Szczególnie polecam ją w Wigilię, Boże Narodzenie i Sylwestra. Przepis godny polecenia, ponieważ ryba robi furorę na każdej imprezie i każdy się nią zachwyca.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis na zalewę dostałam od swojej mamy, zaś składniki na warstwy skomponowałam wg swoich potrzebIlość : 8-12 porcji; duże naczynie do zapiekaniaSkładniki Na Warstwy Rybno-Warzywne :750-800 g filetów rybnych (np. dorsz, tilapia)sólpieprzmąka2 jajka + 2 łyżki mlekabułka tartaolej do smażenia2 mniejsze cebule1 słoik ogórków korniszonów/słodko-kwaśnych (ok. 400 g netto)1 słoik papryki konserwowej w occie (ok. 400 g netto)2 średnie ugotowane marchewkiSkładniki Na Zalewę :niepełne 2 szkl. wody0,5 szkl. oleju2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego2 pełne łyżki ketchupu4 łyżki octu spirytusowego 10%2,5 łyżki cukru0,5 łyżeczki soli2 liście laurowe4 ziela angielskie6-7 ziarenek pieprzu0,5 łyżki gorczycy (opcjonalnie)Przygotowanie Ryby Oraz Warzyw:Rybę posolić, doprawić pieprzem z każdej strony.Pokroić na mniejsze kawałki (polecam takie, które zmieszczą się na łyżce)Obtoczyć w mące.Obtoczyć w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka.Obtoczyć w bułce tartej.Usmażyć na rozgrzanym oleju na złocisto z każdej strony.Rybę podzielić na dwie części (lub więcej w zależności od wielkości naczynia; ja powtarzałam warstwy dwukrotnie).Przełożyć jedną warstwę ryby do naczynia, w którym będzie podawana.Pokroić cebulę w piórka i podzielić na dwie części.Jedną część wyłożyć na ryby.Pokroić korniszony w cienkie słupki i podzielić na dwie części.Jedną część wyłożyć na cebuli.Pokroić paprykę w słupki i podzielić na dwie części.Jedną część wyłożyć na ogórki.Pokroić marchewki w mniejsze słupki i podzielić na dwie części.Jedną część wyłożyć na papryce.Wszystkie warstwy powtórzyć.Przygotowanie Zalewy :Wszystkie składniki zalewy umieścić w rondlu i doprowadzić do zagotowania.Gotować ok. 10 min. na małym płomieniu.Odstawić do wystudzenia.Wystudzoną zalewę równomiernie rozlać po całej powierzchni naczynia z rybą i warzywami.Przygotowanie Końcowe :Rybę w zalewie przykryć i odstawić do schłodzenia, najlepiej do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ryba napęcznieje odrobinę oraz stanie się krucha i soczysta.Podawać solo lub z pieczywem.