ßßß Cookit - przepis na Ryba Po Japońsku

Ryba Po Japońsku

nazwa

Wykonanie

Opis : Moje pierwsze spotkanie z tą ryba o jakże znów dziwnej nazwie (podobna sytuacja do R yby Po Grecku ;) miało miejsce ok. 2 lata temu. Spróbowałam i od razu pokochałam ;) Lubię takie klimaty, a jesli Wy lubicie rybę zasmażaną w zalewie octowej, to ta przypadnie Wam do gustu jeszcze bardziej. Walory smakowe zawdzięcza dodatkom warzyw i to czyni ją wyśmienitą, idealną na święta, spotkania rodzinne i towarzyskie. Szczególnie polecam ją w Wigilię, Boże Narodzenie i Sylwestra. Przepis godny polecenia, ponieważ ryba robi furorę na każdej imprezie i każdy się nią zachwyca.
Pochodzenie : kuchnia polska; przepis na zalewę dostałam od swojej mamy, zaś składniki na warstwy skomponowałam wg swoich potrzeb
Ilość : 8-12 porcji; duże naczynie do zapiekania
Składniki Na Warstwy Rybno-Warzywne :
750-800 g filetów rybnych (np. dorsz, tilapia)
sól
pieprz
mąka
2 jajka + 2 łyżki mleka
bułka tarta
olej do smażenia
2 mniejsze cebule
1 słoik ogórków korniszonów/słodko-kwaśnych (ok. 400 g netto)
1 słoik papryki konserwowej w occie (ok. 400 g netto)
2 średnie ugotowane marchewki
Składniki Na Zalewę :
niepełne 2 szkl. wody
0,5 szkl. oleju
2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
2 pełne łyżki ketchupu
4 łyżki octu spirytusowego 10%
2,5 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
6-7 ziarenek pieprzu
0,5 łyżki gorczycy (opcjonalnie)
Przygotowanie Ryby Oraz Warzyw:
Rybę posolić, doprawić pieprzem z każdej strony.
Pokroić na mniejsze kawałki (polecam takie, które zmieszczą się na łyżce)
Obtoczyć w mące.
Obtoczyć w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka.
Obtoczyć w bułce tartej.
Usmażyć na rozgrzanym oleju na złocisto z każdej strony.
Rybę podzielić na dwie części (lub więcej w zależności od wielkości naczynia; ja powtarzałam warstwy dwukrotnie).
Przełożyć jedną warstwę ryby do naczynia, w którym będzie podawana.
Pokroić cebulę w piórka i podzielić na dwie części.
Jedną część wyłożyć na ryby.
Pokroić korniszony w cienkie słupki i podzielić na dwie części.
Jedną część wyłożyć na cebuli.
Pokroić paprykę w słupki i podzielić na dwie części.
Jedną część wyłożyć na ogórki.
Pokroić marchewki w mniejsze słupki i podzielić na dwie części.
Jedną część wyłożyć na papryce.
Wszystkie warstwy powtórzyć.
Przygotowanie Zalewy :
Wszystkie składniki zalewy umieścić w rondlu i doprowadzić do zagotowania.
Gotować ok. 10 min. na małym płomieniu.
Odstawić do wystudzenia.
Wystudzoną zalewę równomiernie rozlać po całej powierzchni naczynia z rybą i warzywami.
Przygotowanie Końcowe :
Rybę w zalewie przykryć i odstawić do schłodzenia, najlepiej do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ryba napęcznieje odrobinę oraz stanie się krucha i soczysta.
Podawać solo lub z pieczywem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2013/12/ryba-po-japonsku.html