Wykonanie
Opis : Moje pierwsze spotkanie z tą
ryba o jakże znów
dziwnej nazwie (podobna sytuacja do R yby Po Grecku ;) miało miejsce ok. 2 lata temu. Spróbowałam i od razu pokochałam ;) Lubię takie klimaty, a jesli Wy lubicie
rybę zasmażaną w zalewie octowej, to ta przypadnie Wam do gustu jeszcze bardziej. Walory smakowe zawdzięcza dodatkom warzyw i to czyni ją wyśmienitą, idealną na święta, spotkania rodzinne i towarzyskie. Szczególnie polecam ją w Wigilię, Boże Narodzenie i Sylwestra. Przepis godny polecenia, ponieważ
ryba robi furorę na każdej imprezie i każdy się nią zachwyca.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis na zalewę dostałam od swojej mamy, zaś składniki na warstwy skomponowałam wg swoich potrzebIlość : 8-12 porcji; duże naczynie do zapiekaniaSkładniki Na Warstwy
Rybno-Warzywne :750-800 g
filetów rybnych (np.
dorsz, tilapia)
sólpieprzmąka2
jajka + 2 łyżki
mlekabułka tartaolej do smażenia2 mniejsze
cebule1 słoik
ogórków korniszonów/słodko-kwaśnych (ok. 400 g netto)1 słoik
papryki konserwowej w occie (ok. 400 g netto)2 średnie ugotowane
marchewkiSkładniki Na Zalewę :niepełne 2 szkl.
wody0,5 szkl.
oleju2 pełne łyżki
koncentratu pomidorowego2 pełne łyżki
ketchupu4 łyżki
octu spirytusowego 10%2,5 łyżki
cukru0,5 łyżeczki
soli2
liście laurowe4
ziela angielskie6-7 ziarenek
pieprzu0,5 łyżki
gorczycy (opcjonalnie)Przygotowanie
Ryby Oraz Warzyw:
Rybę posolić, doprawić
pieprzem z każdej strony.Pokroić na mniejsze kawałki (polecam takie, które zmieszczą się na łyżce)Obtoczyć w
mące.Obtoczyć w rozbełtanym
jajku z dodatkiem
mleka.Obtoczyć w
bułce tartej.Usmażyć na rozgrzanym
oleju na złocisto z każdej strony.
Rybę podzielić na dwie części (lub więcej w zależności od wielkości naczynia; ja powtarzałam warstwy dwukrotnie).Przełożyć jedną warstwę
ryby do naczynia, w którym będzie podawana.Pokroić
cebulę w piórka i podzielić na dwie części.Jedną część wyłożyć na
ryby.Pokroić
korniszony w cienkie słupki i podzielić na dwie części.Jedną część wyłożyć na
cebuli.Pokroić
paprykę w słupki i podzielić na dwie części.Jedną część wyłożyć na
ogórki.Pokroić
marchewki w mniejsze słupki i podzielić na dwie części.Jedną część wyłożyć na
papryce.Wszystkie warstwy powtórzyć.Przygotowanie Zalewy :Wszystkie składniki zalewy umieścić w rondlu i doprowadzić do zagotowania.Gotować ok. 10 min. na małym płomieniu.Odstawić do wystudzenia.Wystudzoną zalewę równomiernie rozlać po całej powierzchni naczynia z
rybą i warzywami.Przygotowanie Końcowe :
Rybę w zalewie przykryć i odstawić do schłodzenia, najlepiej do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Ryba napęcznieje odrobinę oraz stanie się krucha i soczysta.Podawać
solo lub z
pieczywem.