Wykonanie
Lubię gulasze, bardzo. To kwintesencja domowego smaku: pachnące, pyszne, idealne danie. Na dodatek bardzo proste, bo wymagają niewiele pracy, tylko czasu - by
mięso zdążyło się udusić tak, by stało się miękkie i delikatne.Dziś przygotowałam gulasz z
karkówki wieprzowej, z
czerwoną papryką,
marchewką,
cebulą i
czosnkiem. Z
kaszą gryczaną smakował niebiańsko :)

Składniki :ok. 600 g.
karkówki wieprzowej1,5 łyżki
mąki pszennej2
cebule2
marchewki1
czerwona papryka2 ząbki
czosnku2
liście laurowe3 łyżki
oleju2 łyżki
masłado 1,5 szklanki
wody lub
bulionu1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej
paprykisól,
pieprz do smakuposiekana
natka zielonej
pietruszkiPrzygotowanie :
Mięso kroję w plastry grubości ok. 1,5 cm, a
potem na kawałki. Lekko oprószam wszystko
mąką. Rozgrzewam
olej na głębokiej patelni i wrzucam kawałki
karkówki, lekko je
solę i smażę na dość
ostrym ogniu z obu stron, powinny się lekko zezłocić. Dokładam pokrojone grubo
cebule i
marchewki w plasterkach, dodaję
liście laurowe i pod przykryciem smażę razem, mieszając, ok. 5 minut. Dolewam połowę płynu i duszę pod pokrywką, aż
mięso będzie prawie miękkie. Wtedy dodaję posiekany
czosnek i pokrojoną w grube kawałki
paprykę, doprawiam do smaku
papryką w proszku,
solą i
pieprzem. Jeśli
sosu jest za mało, dolewam trochę płynu. Duszę jeszcze kilka minut. Gdy
karkówka jest bardzo mięciutka, dodaję
masło, doprawiam wszystko jeszcze raz do smaku. Podaję z
kaszą gryczaną.

