ßßß
Składniki:ciasto:* mąka pszenna (700 - 800 g)* masło (50 g)* olej (2- 3 łyżki)* ciepła woda (150-200 ml)* sól (łyżka)farsz:* mięso (łopatka) 1,5 kg* marchew (2 - 3 sztuki w zależności od wielkości)* pietruszka ( 1 - 2 sztuki w zależności od wielkości)* cebula (1 duża sztuka)* czosnek (4-5 duże ząbki)* natka pietruszki* przyprawy (indywidualnie) zachęcam do spróbowania takiego pomysłu (mieszanka):- cząber- oregano- lubczyk- sól- pieprzWykonanie:ciasto:
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól
Dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę masło i dolewamy część ciepłej wody. Zacieramy ciasto. Dodajemy olej i pozostałą cześć wody. Ilość wody podaję orientacyjnie, ponieważ stopniowo wyrabiając ciasto oceniamy jego elastyczność.
Dzięki wykorzystaniu masła i oleju ciasto jest bardzo elastyczne.
Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione.
Czas na rozwałkowanie. Pamiętajmy o podsypywaniu ciasta mąką w trakcie wałkowania.
Wykrawamy placki wielkości 10-12 cm, dobre do tego celu są na przykład szklane pucharki na desery czy inne miseczki, to już indywidualna sprawa. Ważne, aby pamiętać, ze przed kolejnym wykrawaniu w cieście, na chwilę włożyć naczynie którym wykrawamy do mąki. Dzięki czemu zapobiegnie to przyleganiu ciasta do naczynia.Farsz:
Bardzo drobno pokrojone w słupki lub kostkę marchewki i pietruszkę gotujemy na parze. Poprzednio dusiłem na maśle, ale tym razem dla odmiany zrobiłem inaczej.Mięso mielimy w maszynce, i dusimy na oleju w rondlu dodając trochę soli i pieprzu.Osobno dusimy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek do zeszklenia.
Uduszone mięso i zeszkliwioną cebulę z czosnkiem, ponownie "przepuszczamy" przez maszynkę (najmniejsze oczka).
Przygotowujemy farsz. Mieszamy zmielone mięso z warzywami, natką pietruszki, dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy.
Na przygotowane placki nakładamy farsz, (jedna porcja odpowiada mniej więcej wielkością jednej dużej łyżce).
Metod "zamykania" pierogów, jest wiele, ta z wykorzystaniem widelczyka jest chyba bardzo prosta. Polecam.
Pierogi smażymy na głębokim tłuszczu. Możemy gotować w osolonej wodzie (córka wolała taką opcję), wtedy musimy pamiętać, aby w trakcie gotowania -właściwie zaraz po włożeniu do wrzącej wody- lekko zamieszać drewnianą łyżką gotowane pierogi, aby w ten sposób zapobiec ich przyleganiu do dna garnka. Gotujemy około 10-12 minut, aż wypłyną na powierzchnię.Smacznego.