Wykonanie
I znów pierogi. Ale czy w tym coś złego? ostatnimi czasy coraz częściej serwuję klasyczne potrawy wyniesione z rodzinnego domu. Pierogi, temat rzeka, tyleż przepisów co rodzimych kucharzy. Zapewne każdy z nas, przynajmniej raz robił pierogi. Nie wiem, czy się ze mną zgodzą inni, ale moim skromnym zdaniem cała sztuka udanych pierogów sprowadza się do dobrego przepisu na ciasto. Rzecz jasna to czym wypełnimy pierogi, jest oczywiście istotne, ale z tym raczej nie mamy kłopotu, zawsze to tylko kwestia upodobań
smakowych. Natomiast jeżeli nie uda się nam ciasto, z pierogów nic nie będzie. Robiłem pierogi według różnych przepisów (zamieszczałem na blogu, choćby empanadas), ale przepis na samo ciasto, wypracowałem bardzo prosty, i ilekroć robię pierogi, zawsze z niego korzystam. Tym razem też się ciasto udało.Pierogi z
mięsem.

Składniki:ciasto:*
mąka pszenna (700 - 800 g)*
masło (50 g)*
olej (2- 3 łyżki)* ciepła
woda (150-200 ml)*
sól (łyżka)farsz:*
mięso (
łopatka) 1,5 kg*
marchew (2 - 3 sztuki w zależności od wielkości)*
pietruszka ( 1 - 2 sztuki w zależności od wielkości)*
cebula (1 duża sztuka)*
czosnek (4-5 duże ząbki)*
natka pietruszki*
przyprawy (indywidualnie) zachęcam do spróbowania takiego pomysłu (mieszanka):- cząber-
oregano-
lubczyk-
sól-
pieprzWykonanie:ciasto:
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy
sól
Dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę
masło i dolewamy część ciepłej
wody. Zacieramy ciasto. Dodajemy
olej i pozostałą cześć
wody. Ilość
wody podaję orientacyjnie, ponieważ stopniowo wyrabiając ciasto oceniamy jego elastyczność.

Dzięki wykorzystaniu
masła i
oleju ciasto jest bardzo elastyczne.

Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione.

Czas na rozwałkowanie. Pamiętajmy o podsypywaniu ciasta
mąką w trakcie wałkowania.

Wykrawamy placki wielkości 10-12 cm, dobre do tego celu są na przykład szklane pucharki na desery czy inne miseczki, to już indywidualna sprawa. Ważne, aby pamiętać, ze przed kolejnym wykrawaniu w cieście, na chwilę włożyć naczynie którym wykrawamy do
mąki. Dzięki
czemu zapobiegnie to przyleganiu ciasta do naczynia.Farsz:

Bardzo drobno pokrojone w słupki lub kostkę
marchewki i
pietruszkę gotujemy na parze. Poprzednio dusiłem na
maśle, ale tym razem dla odmiany zrobiłem inaczej.
Mięso mielimy w maszynce, i dusimy na
oleju w rondlu dodając trochę
soli i
pieprzu.Osobno dusimy na
oleju pokrojoną w kostkę
cebulę i
czosnek do zeszklenia.

Uduszone
mięso i zeszkliwioną
cebulę z
czosnkiem, ponownie "przepuszczamy" przez maszynkę (najmniejsze oczka).

Przygotowujemy farsz. Mieszamy zmielone
mięso z warzywami,
natką pietruszki, dodajemy
przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy.

Na przygotowane placki nakładamy farsz, (jedna porcja odpowiada mniej więcej wielkością jednej dużej łyżce).

Metod "zamykania" pierogów, jest wiele, ta z wykorzystaniem widelczyka jest chyba bardzo prosta. Polecam.

Pierogi smażymy na głębokim tłuszczu. Możemy gotować w osolonej wodzie (córka wolała taką opcję), wtedy musimy pamiętać, aby w trakcie gotowania -właściwie zaraz po włożeniu do wrzącej
wody- lekko zamieszać drewnianą łyżką gotowane pierogi, aby w ten sposób zapobiec ich przyleganiu do dna garnka. Gotujemy około 10-12 minut, aż wypłyną na powierzchnię.Smacznego.