Wykonanie
Duże, z domowymi
bułkami z
sezamem, marynowanym
ostrym kurczakiem i ogromna ilością warzyw. Domowy a jaki pyszny!
Mięso mocno pachnie
limonką i
ostrymi przyprawami.

Bułki z
sezamem (6 szt):350 g
maki pszennej100 ml
mleka1 łyżeczka
cukru10 g świeżych
drożdży1 łyżka
masła0,5 łyżeczki
soliJajko do posmarowania
SezamMarynowany
kurczak:500 g
piersi z kurczaka2 łyżki
oliwy0,5 łyżeczki
ostrej papryki0,5 łyżeczki
słodkiej papryki0,5 łyżeczki
ziół prowansalskichPrzyprawa do kurczakaSok z 1/2
limonkiDodatkowo:1
czerwona papryka200 g warzyw na patelnię z
ziołami i
papryką1
czerwona cebulaPomidoryOgórkiSer żółtyOpcjonalnie
majonez,
keczupBułki z
sezamem:
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy
sól. W garnku rozgrzewamy
mleko z
cukrem (musi być letnie nie gorące), rozkruszamy
drożdże. Przelewamy do
mąki. Dolewamy
wodę oraz roztopione
masło. Całość zagniatamy, tak żeby powstało gładkie ciasto. Miskę okrywamy ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę (tak żeby ładnie wyrosło). Po tym czasie z ciasta formujemy 6
bułek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie każdą
bułkę smarujemy
jajkiem, obsypujemy
sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w 200*C.Marynowany
kurczak:
Filet z kurczaka kroimy w paski. Przyprawiamy
przyprawą do kurczaka. Układamy w pojemniku. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy
oliwę, ostrą i słodką
czerwona paprykę,
zioła prowansalskie i
sok z limonki. Wylewamy na
kurczaka, zamykamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Po tym czasie grillujemy na patelni grillowej. Na tej samej patelni grillujemy warzywa na patelnię.Burgery przekładamy
kurczakiem, warzywami z patelni i ulubionymi dodatkami:
czerwoną cebulą,
ogórkami,
pomidorem,
czerwoną papryką,
żółtym serem. Możemy dodać również
keczup lub
majonez.