ßßß Cookit - przepis na Sweet potato pie

Sweet potato pie

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód
250 g mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
100 g zimnego masła
50 g smalcu (lub masła)
ok. 2-3 łyżek zimnej wody
Nadzienie
750 g batatów (słodkich ziemniaków)
przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, szczypta startej skórki z pomarańczy, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1/2 łyżeczki aromatu
100 g masła
1/2 szklanki białego cukru
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mleka
2 jajka
Dekoracja
200 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
75 ml śmietanki kremówki 30%
orzechy pekan
kakao
Przygotowanie
Spód
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz pokrojony smalec. Zmiksować mikserem (mieszadłem - łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami lub siekać na stolnicy jak ciasto kruche).
Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszczyć na placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Nadzienie
Bataty umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować przez ok. 45 minut do miękkości . Odcedzić, ostudzić, zdjąć skórkę. Miąższ włożyć do miski, dodać przyprawy i zmiksować blenderem (żyrafą) na gładką masę. Dodać pokrojone w kosteczkę miękkie masło, cukier biały i trzcinowy, mleko i ponownie zmiksować na gładką masę. Dodać jajka i wymieszać łyżką lub trzepaczką.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę do pieczenia posmarować grubo masłem. Może to być forma na tartę o średnicy 24 - 27 cm, lub tortownica o średnicy ok. 26 cm lub forma rozszerzającą się ku górze (jak na pie) o średnicy dna 24 cm.
Ciasto rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę. Ciastem wyłożyć spód i boki formy, brakujące miejsca można wylepić palcami. Spód podziurkować widelcem, można też odcisnąć widełki widelca na brzegu ciasta. Wylać masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 50 - 60 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Dekoracja
Mascarpone umieścić w misce razem z cukrem pudrem i śmietanką kremówką. Ubiajć przez ok. 2 - 3 minuty aż krem zgęstnieje i nabierze puszystości. Za pomocą dwóch łyżek uformować porcje kremu i położyć na wierzchu tarty. Delikatnie, miejscowo posypać kakao, udekorować pekanami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/sweet-potato-pie