Wykonanie
SkładnikiSpód250 g
mąki3 łyżki
cukruszczypta
soli100 g zimnego
masła50 g
smalcu (lub
masła)ok. 2-3 łyżek zimnej
wodyNadzienie750 g
batatów (słodkich
ziemniaków)
przyprawy: 2 łyżeczki
cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonej
gałki muszkatołowej, szczypta startej skórki z
pomarańczy, 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub 1/2 łyżeczki aromatu100 g
masła1/2 szklanki
białego cukru1/2 szklanki
cukru trzcinowego1/2 szklanki
mleka2
jajkaDekoracja200 g
mascarpone2 łyżki
cukru pudru75 ml
śmietanki kremówki 30%orzechy pekan
kakaoPrzygotowanieSpód
Mąkę wsypać do miski, dodać
cukier,
sól i pokrojone w kosteczkę
masło oraz pokrojony
smalec. Zmiksować mikserem (mieszadłem -
łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami lub siekać na stolnicy jak ciasto kruche).Dodać
wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszczyć na placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.Nadzienie
Bataty umyć, włożyć do garnka, zalać
wodą i zagotować. Gotować przez ok. 45 minut do miękkości . Odcedzić, ostudzić, zdjąć skórkę. Miąższ włożyć do miski, dodać
przyprawy i zmiksować blenderem (żyrafą) na gładką masę. Dodać pokrojone w kosteczkę miękkie
masło,
cukier biały i trzcinowy,
mleko i ponownie zmiksować na gładką masę. Dodać
jajka i wymieszać łyżką lub trzepaczką.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę do pieczenia posmarować grubo
masłem. Może to być forma na tartę o średnicy 24 - 27 cm, lub tortownica o średnicy ok. 26 cm lub forma rozszerzającą się ku górze (jak na pie) o średnicy dna 24 cm.Ciasto rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek
mąkę.
Ciastem wyłożyć spód i boki formy, brakujące miejsca można wylepić palcami. Spód podziurkować widelcem, można też odcisnąć widełki widelca na brzegu ciasta. Wylać masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 50 - 60 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Dekoracja
Mascarpone umieścić w misce razem z
cukrem pudrem i
śmietanką kremówką. Ubiajć przez ok. 2 - 3 minuty aż krem zgęstnieje i nabierze puszystości. Za pomocą dwóch łyżek uformować porcje kremu i położyć na wierzchu tarty. Delikatnie, miejscowo posypać
kakao, udekorować pekanami.