Wykonanie
Kruchy placek ze
śliwkami piecze się, a ptysie już zrobione.Ptysie to deser, który nie tylko jest łatwy i szybki, ale również lekki i pyszny. Ptysie można wypełniać dowolnym nadzieniem, korzystając z
owoców sezonowych, a także dekorować czy polewać rozmaicie.Zdecydowanie to
ciastka nie do końca doceniane. Wiele osób sądzi, że zrobienie ich jest bardzo trudne, że to wyższa szkoła jazdy.Poniższy przepis jest wypróbowany przeze mnie i moich warsztatowiczów wielokrotnie, możecie mu zaufać i spokojnie zabierać się do pieczenia.
Składniki: na około 25 sztuk1 kubek
wody (250ml)1/2 łyżeczki drobnej
soli2 łyżeczki
cukru90g
masła pokrojonego na drobne kawałki1 kubek (135g)
mąki4
jajka o temperaturze pokojowej
cukier puder do posypania150g
serka mascarpone100ml
śmietany kremówki1/2 tabliczki
gorzkiej czekoladyskórka starta z 1/2
pomarańczy, wcześniej sparzonej2-3 łyżki
cukru pudruJak zrobiłam:1. Podgrzałam
wodę z
solą,
cukrem i
masłem w rondlu. Kiedy
masło się rozpuściło, a
woda zaczęła wrzeć, dodałam całą
mąkę i mieszałam energicznie, aż ciasto było gładkie i odchodziło od ścianek rondla. Mieszałam ciasto, żeby przestygło. Wtedy wbiłam
jajka, jedno po drugim, ciągle mieszając, żeby ciasto było gładkie.2. Na blaszce wyłożonej papierem formowałam ptysie, na jedną porcję mniej więcej 2 łyżki ciasta, zostawiając
między nimi około 5cm odstępy. Piekłam w dobrze nagrzanym piekarniku do 200'C przez 10 minut, aż wyrosną i się zrumienią. Nie wolno otwierać piekarnika, bo opadną. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180'C i piekłam jeszcze przez 15 minut. Wyjęłam i wystudziłam.
Nadzienie:
Mascarpone ubiłam z kremówką i
cukrem na sztywną i gładką masę. Dodałam wiórki startej na drobno
czekolady i skórkę
pomarańczy. Wymieszałam.Wystudzone ptysie przekroiłam delikatnie na pół
ostrym nożem i nałożyłam masę. Posypałam
cukrem pudrem.
Masę można również nakładać szprycą, ja nie posiadam takowej i radzę sobie tradycyjnymi metodami.