ßßß
Ciasto:250 g + 94 g + 4 łyżki mąki56 g cukrusaszetka drożdży suchych (7g)1/2 łyżeczki soli56 g niesolonego masła80 ml mleka (pełnego)60 ml wody2 duże jajka w temp. pokojowej1 łyżeczka ekstraktu z waniliiNadzienie:150g jasnego brązowego cukru50 g białego cukru2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej40 g niesolonego masłaJajka rozmąć i odstaw. W misce wymieszaj 250 g mąki, cukier, drożdże i sól.
W rondelku rozpuść masło w mleku. Zdejmij z ognia dodaj wodę. Odstaw do wystygnięcia.
Następnie dodaj wanilię i przelej miksturę do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj. Dodaj jajka. Mieszaj łyżką do czasu aż wszystko się połączy.
Wsyp 94 g mąki i dobrze wymieszaj. Ciasto będzie klejące.
Umieść je w dużej wysmarowanej olejem misce. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz lub do czasu aż podwoi objętość.
W czasie gdy ciasto wyrasta wymieszaj razem cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstaw. Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.Rozpuść masło (40 g).Rozbij wyrośnięte ciasto i zagnieć z 4 łyżkami mąki. Przykryj i odstaw jeszcze na 5 minut.Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na ok 30 x 51 cm. Pędzelkiem rozsmaruj masło na jego powierzchni i posyp cukrowo-cynamonową mieszanką.Pokrój ciasto na 6 równych pasów.
Ułóż pasy jeden na drugim i pokrój na 6 równych części po raz kolejny - tak aby otrzymać kwadraty.
Umieść je w blaszce ustawiając wszystkie bokiem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 - 45 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut aż wierzch ciasta będzie złoto-brązowy. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 20-30 minut.
Obkrój boki nożem, wyjmij z blaszki i rwij ze smakiem ;)