ßßß Cookit - przepis na Rozrywkowy Cynamonowiec

Rozrywkowy Cynamonowiec

nazwa

Wykonanie

Zainteresował mnie ten cynamonowiec ze względu na jego dość nietypowy wygląd, ale kiedy go zrobiłam nie zachwycał mnie tylko jego wygibaśny kształt, ale i cudowny smak. Wprost nie można się mu oprzeć. Kiedy urwie się jeden kawałek zaraz odruchowo chce się rwać następny i następny. Rozrywkowy z niego chłopak jednym słowem ;) Za jednym razem zjedliśmy prawie całego - prawie, bo powstrzymałam Męża przed zjedzeniem ostatniego kawałka. On to w ogóle sam pochłonąłby tego cynamonowca w całości gdyby tylko dostał takie przyzwolenie ;)
Polecam, jest pyszny!
Przepis, który trochę zmieniłam znalazłam tutaj .
Ciasto:
250 g + 94 g + 4 łyżki mąki
56 g cukru
saszetka drożdży suchych (7g)
1/2 łyżeczki soli
56 g niesolonego masła
80 ml mleka (pełnego)
60 ml wody
2 duże jajka w temp. pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
150g jasnego brązowego cukru
50 g białego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
40 g niesolonego masła
Jajka rozmąć i odstaw. W misce wymieszaj 250 g mąki, cukier, drożdże i sól.
W rondelku rozpuść masło w mleku. Zdejmij z ognia dodaj wodę. Odstaw do wystygnięcia.
Następnie dodaj wanilię i przelej miksturę do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj. Dodaj jajka. Mieszaj łyżką do czasu aż wszystko się połączy.
Wsyp 94 g mąki i dobrze wymieszaj. Ciasto będzie klejące.
Umieść je w dużej wysmarowanej olejem misce. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz lub do czasu aż podwoi objętość.
W czasie gdy ciasto wyrasta wymieszaj razem cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstaw. Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Rozpuść masło (40 g).
Rozbij wyrośnięte ciasto i zagnieć z 4 łyżkami mąki. Przykryj i odstaw jeszcze na 5 minut.
Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na ok 30 x 51 cm. Pędzelkiem rozsmaruj masło na jego powierzchni i posyp cukrowo-cynamonową mieszanką.
Pokrój ciasto na 6 równych pasów.
Ułóż pasy jeden na drugim i pokrój na 6 równych części po raz kolejny - tak aby otrzymać kwadraty.
Umieść je w blaszce ustawiając wszystkie bokiem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 - 45 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut aż wierzch ciasta będzie złoto-brązowy. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 20-30 minut.
Obkrój boki nożem, wyjmij z blaszki i rwij ze smakiem ;)
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/09/rozrywkowy-cynamonowiec.html