Wykonanie
Zainteresował mnie ten cynamonowiec ze względu na jego dość nietypowy wygląd, ale kiedy go zrobiłam nie zachwycał mnie tylko jego wygibaśny kształt, ale i cudowny smak. Wprost nie można się mu oprzeć. Kiedy urwie się jeden kawałek zaraz odruchowo chce się rwać następny i następny. Rozrywkowy z niego chłopak jednym słowem ;) Za jednym razem zjedliśmy prawie całego - prawie, bo powstrzymałam
Męża przed zjedzeniem ostatniego kawałka. On to w ogóle sam pochłonąłby tego cynamonowca w całości gdyby tylko dostał takie przyzwolenie ;)Polecam, jest pyszny!Przepis, który trochę zmieniłam znalazłam tutaj .
Ciasto:250 g + 94 g + 4 łyżki
mąki56 g
cukrusaszetka
drożdży suchych (7g)1/2 łyżeczki
soli56 g niesolonego
masła80 ml
mleka (pełnego)60 ml
wody2 duże
jajka w temp. pokojowej1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiNadzienie:150g jasnego
brązowego cukru50 g
białego cukru2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej40 g niesolonego
masłaJajka rozmąć i odstaw. W misce wymieszaj 250 g
mąki,
cukier,
drożdże i
sól.
W rondelku rozpuść
masło w
mleku. Zdejmij z ognia dodaj
wodę. Odstaw do wystygnięcia.
Następnie dodaj
wanilię i przelej miksturę do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj. Dodaj
jajka. Mieszaj łyżką do czasu aż wszystko się połączy.
Wsyp 94 g
mąki i dobrze wymieszaj. Ciasto będzie klejące.
Umieść je w dużej wysmarowanej
olejem misce. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz lub do czasu aż podwoi objętość.
W czasie gdy ciasto wyrasta wymieszaj razem
cukier,
cynamon i
gałkę muszkatołową. Odstaw. Blaszkę wysmaruj
masłem i oprósz
mąką.Rozpuść
masło (40 g).Rozbij wyrośnięte ciasto i zagnieć z 4 łyżkami
mąki. Przykryj i odstaw jeszcze na 5 minut.Na lekko posypanej
mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na ok 30 x 51 cm. Pędzelkiem rozsmaruj
masło na jego powierzchni i posyp
cukrowo-
cynamonową mieszanką.Pokrój ciasto na 6 równych pasów.
Ułóż pasy jeden na drugim i pokrój na 6 równych części po raz kolejny - tak aby otrzymać kwadraty.
Umieść je w blaszce ustawiając wszystkie
bokiem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 - 45 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut aż wierzch ciasta będzie złoto-brązowy. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 20-30 minut.
Obkrój boki nożem, wyjmij z blaszki i rwij ze smakiem ;)