Wykonanie
Apetycznie przyrządzona dietetyczna
dynia (jest niskokaloryczna i beztłuszczowa) w połączeniu z aromatem przypraw i
pomarańczy z pełnoziarnistymi i nie mniej zdrowymi od dyni naleśnikami stanowi niezwykle apetyczny duet obiadowo-deserowy .450 g dyni Hortexsok z
pomarańczyskórka otarta z
pomarańczy3 łyżki
miodu akacjowegoszczypta
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowejłyżeczka ekstraktu
waniliowegołyżka
masła klarowanegoSkładniki na ciasto:1
jajko1 szklanka
mąki orkiszowej pełnoziarnistej0,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
wody gazowanejłyżka
miodu akacjowegoszczypta
soliskórka otarta z połowy
pomarańczymasło klarowane do smażenia (opcjonalnie)Chutney - Na
maśle smażymy
dynię, doprawiamy ją
miodem,
sokiem i skórką z 1
pomarańczy, ekstraktem
waniliowym,
cynamonem i gałką. Całość dusimy do miękkości, aż odparuje nadmiar płynu, a
dynię pokryje gęsty sos. Naleśniki orkiszowe pełnoziarniste- Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe- najlepiej wszystkie składniki rozrobić w
mleku, dopiero gdy będziemy
mieli gładką masę dolewamy resztę płynu w postaci
wody gazowanej. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej - dla smakowitości możemy smażyć je na
maśle klarowanym, ale w wersji jeszcze bardziej fit możemy usmażyć je na suchej teflonowej patelni. Naleśniki faszerujemy chutneyem
dyniowo-
pomarańczowym. Składamy w kopertę. Podajemy z dodatkową porcją chutneyu
dyniowego oraz filetami z
pomarańcz. Smacznego!