ßßß Cookit - przepis na Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkiszowymi

Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkiszowymi

nazwa

Wykonanie

Apetycznie przyrządzona dietetyczna dynia (jest niskokaloryczna i beztłuszczowa) w połączeniu z aromatem przypraw i pomarańczy z pełnoziarnistymi i nie mniej zdrowymi od dyni naleśnikami stanowi niezwykle apetyczny duet obiadowo-deserowy .
450 g dyni Hortex
sok z pomarańczy
skórka otarta z pomarańczy
3 łyżki miodu akacjowego
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka masła klarowanego
Składniki na ciasto:
1 jajko
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
łyżka miodu akacjowego
szczypta soli
skórka otarta z połowy pomarańczy
masło klarowane do smażenia (opcjonalnie)
Chutney - Na maśle smażymy dynię, doprawiamy ją miodem, sokiem i skórką z 1 pomarańczy, ekstraktem waniliowym, cynamonem i gałką. Całość dusimy do miękkości, aż odparuje nadmiar płynu, a dynię pokryje gęsty sos. Naleśniki orkiszowe pełnoziarniste- Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe- najlepiej wszystkie składniki rozrobić w mleku, dopiero gdy będziemy mieli gładką masę dolewamy resztę płynu w postaci wody gazowanej. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej - dla smakowitości możemy smażyć je na maśle klarowanym, ale w wersji jeszcze bardziej fit możemy usmażyć je na suchej teflonowej patelni. Naleśniki faszerujemy chutneyem dyniowo-pomarańczowym. Składamy w kopertę. Podajemy z dodatkową porcją chutneyu dyniowego oraz filetami z pomarańcz. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/04/chutney-dyniowo-pomaranczowy-z.html