ßßß
Składniki:2 szkl mąki3/4 szkl mleka8 łyżek cukru1 łyżeczka drożdży1 jajko2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy1/2 łyżeczki cynamonu1/3 łyżeczki kardamonu1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej1/3 szkl rozpuszczonego masłaszczypta soli1 szkl wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)1/3 szkl cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki wody1 łyżka miękkiego masła3 łyżki mąki3 łyżki cukruPrzygotowanie:Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły.Mąkę wymieszać z cukrem, solą, skórką i przyprawami. Wlać gotowy rozczyn, dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. Następnie połączyć ciasto z rozpuszczonym masłem. Odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.Wiśnie wrzucić do płaskiego garnka, wlać 2 łyżki wody, wsypać cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i wytworzy się syrop. Następnie z pozostałą ilością wody (2 łyżki) wymieszać mąkę i wlać do syropu z wiśniami. Wymieszać i gotować kilka chwil, aby całość zgęstniała.Masło wymieszać z cukrem i mąką.Wyrośnięte ciasto włożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na wierzchu ułożyć wiśnie i posypać kruszonką.Piec ok 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C.Smacznego :)