Wykonanie
To
drożdżowe ciasto, które smakuje
przyprawami korzennymi, podobne do tego, z którego robi się popularne angielskie bułeczki "hot cross buns". Na wierzchu udekorowane
wiśniami, idealne połączenie smaków. Do tego kruszonka. Smakołyk dla wielbicieli ciast z
owocami.
Składniki:2 szkl
mąki3/4 szkl
mleka8 łyżek
cukru1 łyżeczka
drożdży1
jajko2 łyżki kandyzowanej skórki z
pomarańczy1/2 łyżeczki
cynamonu1/3 łyżeczki
kardamonu1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/3 szkl rozpuszczonego
masłaszczypta
soli1 szkl wydrylowanych
wiśni (mogą być z kompotu)1/3 szkl
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej4 łyżki
wody1 łyżka miękkiego
masła3 łyżki
mąki3 łyżki
cukruPrzygotowanie:Do ciepłego
mleka dodać
drożdże, łyżkę
mąki i łyżkę
cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby
drożdże wyrosły.
Mąkę wymieszać z
cukrem,
solą, skórką i
przyprawami. Wlać gotowy rozczyn, dodać
jajko i wyrobić gładkie ciasto. Następnie połączyć ciasto z rozpuszczonym
masłem. Odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Wiśnie wrzucić do płaskiego garnka, wlać 2 łyżki
wody, wsypać
cukier i podgrzewać, aż
cukier się rozpuści i wytworzy się
syrop. Następnie z pozostałą ilością
wody (2 łyżki) wymieszać
mąkę i wlać do
syropu z
wiśniami. Wymieszać i gotować kilka chwil, aby całość zgęstniała.
Masło wymieszać z
cukrem i
mąką.Wyrośnięte ciasto włożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na wierzchu ułożyć
wiśnie i posypać kruszonką.Piec ok 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C.Smacznego :)