Wykonanie
Drożdżówki z
cynamonem popularne są w całej Skandynawii. Są nieodłączną częścią każdego dnia, obowiązkowe do
kawy, której Skandynawowie spożywają hektolitry. Czytając sagę kryminalną Camilli Läckberg w każdej jej części napotykałam na wzmianki o drożdżówkach. Dlatego zaproponowałam Pannie Malwinnie, abyśmy zrobili je w ramach naszej grupy wspólnego gotowania. I tak swoje kanelbulle przygotowały także: Chantel, Mirabelka oraz
Gin .Korzystałam z dwóch przepisów. Na ciasto z tego, natomiast nadzienie wykonałam wg tego przepisu. Dodatkowo dałam
kardamon do nadzienia.
Składniki na ok. 30 bułeczek:ciasto:95 dkg
mąki1/2 l
mleka15 dkg
masła1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
soli5 dkg
drożdżynadzienie:100 g
masła6 łyżek
cukru pudru6 łyżeczek
cynamonu1 łyżeczka
kardamonu+
jajko i łyżka
wody+
cukier gruboziarnisty1.
Mąkę mieszamy z rozpuszczonym lekko ciepłym
masłem, letnim
mlekiem,
drożdżami (rozrobionymi w odrobinie
mleka),
cukrem i
solą. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.2. Rozgrzewamy piekarnik do 220 °C. Przygotowujemy farsz do bułeczek – rozpuszczamy
masło, mieszamy z
cukrem,
cynamonem i
kardamonem.3. Podrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy kolejno na prostokąty (grubość ciasta powinna być ok. 0 , 5 cm – 1 cm), smarujemy wierzchnią część prostokąta nadzieniem i zawijamy (rolujemy po węższej stronie prostokąta). Następnie odcinamy ok. 2 cm ślimaczki.4. Układamy ślimaczki na papierze do pieczenia, smarujemy
jajkiem rozmąconym z
wodą i posypujemy
cukrem gruboziarnistym. Pieczemy ok. 10 minut. Studzimy na kratce. Najlepiej smakują na ciepło. Można je zawsze zamrozić.