ßßß Cookit - przepis na buchty wg Eli

buchty wg Eli

nazwa

Wykonanie

Kolejne wspólne gotowanie. Tym razem przepis podała Ela . Razem z dziewczynami Elą, Kasią, Asią, Pauliną i Kasią piekłyśmy buchty. Przepis podaję za Elą a poniżej moje uwagi.
Buchty drożdżowe
20 g świeżych drożdży
1 łyżka ciepłego mleka
250 g mąki
1 jajko
25 g masła + 2 łyżki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
ok. 80 ml wody
Mąkę przesiać przez sitko do miski. W misce zrobić zagłębienie i pokruszyć w nie drożdże. Wlać mleko, wymieszać z drożdżami, posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Dodać pozostałe składniki oprócz dwóch łyżek masła i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-40 minut do podwojenia objętości. Z ciasta uformować wałek i pokroić na 25 równych kawałków. 2 łyżki masła roztopić, wylać do naczynia do zapiekania. Z kawałków ciasta uformować kulki, obtaczać je w maśle i układać ciasno jedna przy drugiej w naczyniu do zapiekania. Pozostawić jeszcze na 15 minut w cieple do wyrośnięcia, następnie piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 przez ok 25 minut.
Moje uwagi: soli dałabym pół płaskiej łyżeczki, szczypta to troszkę za mało; ciasto podzieliłabym na 8 a nie 25 części - bo wychodzą bardzo malutkie; piekłabym albo 18 minut w 220 stopniach albo 30 w 190.
Buchty nadziałam borówkami amerykańskimi i oprószyłam cukrem pudrem.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/01/buchty-wg-eli.html