Wykonanie
Kolejne wspólne gotowanie. Tym razem przepis podała Ela . Razem z dziewczynami Elą,
Kasią,
Asią, Pauliną i
Kasią piekłyśmy buchty. Przepis podaję za Elą a poniżej moje uwagi.Buchty
drożdżowe20 g świeżych
drożdży1 łyżka ciepłego
mleka250 g
mąki1
jajko25 g
masła + 2 łyżkiszczypta
soli1 łyżeczka
cukruok. 80 ml
wodyMąkę przesiać przez sitko do miski. W misce zrobić zagłębienie i pokruszyć w nie
drożdże. Wlać
mleko, wymieszać z
drożdżami, posypać
mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Dodać pozostałe składniki oprócz dwóch łyżek
masła i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-40 minut do podwojenia objętości. Z ciasta uformować wałek i pokroić na 25 równych kawałków. 2 łyżki
masła roztopić, wylać do naczynia do zapiekania. Z kawałków ciasta uformować kulki, obtaczać je w
maśle i układać ciasno jedna przy drugiej w naczyniu do zapiekania. Pozostawić jeszcze na 15 minut w cieple do wyrośnięcia, następnie piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 przez ok 25 minut.Moje uwagi:
soli dałabym pół płaskiej łyżeczki, szczypta to troszkę za mało; ciasto podzieliłabym na 8 a nie 25 części - bo wychodzą bardzo malutkie; piekłabym albo 18 minut w 220 stopniach albo 30 w 190.Buchty nadziałam
borówkami amerykańskimi i oprószyłam
cukrem pudrem.