Wykonanie
Cynamonowe bułeczki chodziły za mną od dawna, aż do wczoraj, kiedy w ręce wpadł mi przepis proponowany przez IKEA.Jak na IKEA przystało, bułeczki są bardzo łatwe i jak na
ciasto drożdżowe, bardzo szybkie w przygotowaniu. ;)Prosto z piekarnika jedliśmy je, popijając zimnym
mlekiem. Jednak bardzo smakowały nam też po przestudzeniu, przekrojone na pół, posmarowane
masłem i z
ostrym,
orzechowym w smaku
żółtym serem.
źródło przepisu: 'FIKA Przepisy na 30 klasycznych wypieków. Od małych
ciasteczek po świąteczne ciasta' wyd. IKEAskładniki na 10 dużych bułeczekbułeczki
drożdżowe38 g świeżych
drożdży250 ml
mleka4 szklanki
mąki100 g
masła1/2 szklanki
cukru pudrujajkołyżka stołowa rozdrobnionego
kardamonu (dodałam też 1/2 łyżeczki mielonego
imbiru)nadzienie
cynamonowe*75 g marcepanu75 g
masła1/3 szklanki
cukru pudru2 łyżki
bułki tartejłyżka
wodyłyżka ekstraktu z
waniliiłyżka
cynamonuglazura
jajkoszczypta
soli1/2 łyżeczki
wodycukier kryształ (użyłam trzcinowego)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże dokładnie rozetrzeć w ciepłym (około 37 stopni)
mleku. Dodać większość
mąki (2-3 łyżki zostawić po oprószenia stolnicy),
masło pokrojone w kawałki,
cukier puder,
jajko i
przyprawy. Wyrobić ciasto do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Pozostawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, pod przykryciem, około 30-45 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).W tym czasie przygotować nadzienie: wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt (około 40x60 cm). Równomiernie rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi. Mokrym nożem pokroić ciasto na 2-3 centymetrowe kawałki, ułożyć ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce na wyrośnięcie. Pozostawić pod przykryciem 20-30 minut, by ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Jajko ubić z
solą i
wodą, następnie delikatnie posmarować bułeczki. Posypać
cukrem.Piec na środkowej półce piekarnika przez około 7-8 minut, w temperaturze 250 stopni.*W stosunku do oryginalnego przepisu zwiększyłam ilość nadzienia o 50%.Smacznego!