ßßß Cookit - przepis na Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Cynamonowe bułeczki chodziły za mną od dawna, aż do wczoraj, kiedy w ręce wpadł mi przepis proponowany przez IKEA.
Jak na IKEA przystało, bułeczki są bardzo łatwe i jak na ciasto drożdżowe, bardzo szybkie w przygotowaniu. ;)
Prosto z piekarnika jedliśmy je, popijając zimnym mlekiem. Jednak bardzo smakowały nam też po przestudzeniu, przekrojone na pół, posmarowane masłem i z ostrym, orzechowym w smaku żółtym serem.
źródło przepisu: 'FIKA Przepisy na 30 klasycznych wypieków. Od małych ciasteczek po świąteczne ciasta' wyd. IKEA
składniki na 10 dużych bułeczek
bułeczki drożdżowe
38 g świeżych drożdży
250 ml mleka
4 szklanki mąki
100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
jajko
łyżka stołowa rozdrobnionego kardamonu (dodałam też 1/2 łyżeczki mielonego imbiru)
nadzienie cynamonowe*
75 g marcepanu
75 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki bułki tartej
łyżka wody
łyżka ekstraktu z wanilii
łyżka cynamonu
glazura
jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki wody
cukier kryształ (użyłam trzcinowego)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże dokładnie rozetrzeć w ciepłym (około 37 stopni) mleku. Dodać większość mąki (2-3 łyżki zostawić po oprószenia stolnicy), masło pokrojone w kawałki, cukier puder, jajko i przyprawy. Wyrobić ciasto do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Pozostawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, pod przykryciem, około 30-45 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).
W tym czasie przygotować nadzienie: wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt (około 40x60 cm). Równomiernie rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi. Mokrym nożem pokroić ciasto na 2-3 centymetrowe kawałki, ułożyć ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce na wyrośnięcie. Pozostawić pod przykryciem 20-30 minut, by ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Jajko ubić z solą i wodą, następnie delikatnie posmarować bułeczki. Posypać cukrem.
Piec na środkowej półce piekarnika przez około 7-8 minut, w temperaturze 250 stopni.
*W stosunku do oryginalnego przepisu zwiększyłam ilość nadzienia o 50%.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/11/Buleczki-cynamonowe.html