ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ślimaki z orzechami i czekoladą

Drożdżowe ślimaki z orzechami i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Przygotowane na bazie przepisu za ikeowskie bułeczki cynamonowe, które jedliśmy całkiem niedawno. Nadzienie, to nic innego, jak mieszanka składników pozostałych po pieczeniu ciasteczek do świątecznych paczek. ;)
Bułeczki są idealne na drugie śniadanie. Można je zamrozić po przestudzeniu i mieć pod ręką zawsze, kiedy przyjdzie ochota.
składniki na 12-14 sztuk
bułeczki drożdżowe
38 g świeżych drożdży
250 ml mleka
4 szklanki mąki
100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
jajko
łyżka stołowa rozdrobnionego kardamonu
nadzienie
50 g marcepanu
50 g mielonych orzechów włoskich
50 g groszków czekoladowych
50 ml amaretto
75 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki bułki tartej
łyżka ekstraktu z wanilii
łyżeczka cynamonu
glazura
jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki wody
cukier kryształ
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże dokładnie rozetrzeć w ciepłym (około 37 stopni) mleku. Dodać większość mąki (2-3 łyżki zostawić po oprószenia stolnicy), masło pokrojone w kawałki, cukier puder, jajko i przyprawy. Wyrobić ciasto do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Pozostawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, pod przykryciem, około 30-45 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).
W tym czasie przygotować nadzienie: wszystkie składniki (oprócz groszków czekoladowych) utrzeć na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt (około 40x60 cm). Równomiernie rozprowadzić nadzienie i posypać czekoladą. Następnie zrolować ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi. Mokrym nożem pokroić ciasto na 2-3 centymetrowe kawałki, ułożyć ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce na wyrośnięcie. Pozostawić pod przykryciem 20-30 minut, by ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Jajko ubić z solą i wodą, następnie delikatnie posmarować bułeczki. Posypać cukrem.
Piec na środkowej półce piekarnika przez około 7-8 minut, w temperaturze 250 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2015/01/Drozdzowe-slimaki-z-orzechami-i-czekolada.html