Wykonanie
Przygotowane na bazie przepisu za ikeowskie bułeczki
cynamonowe, które jedliśmy całkiem niedawno. Nadzienie, to nic innego, jak mieszanka składników pozostałych po pieczeniu
ciasteczek do świątecznych paczek. ;)Bułeczki są idealne na drugie śniadanie. Można je zamrozić po przestudzeniu i
mieć pod ręką zawsze, kiedy przyjdzie ochota.
składniki na 12-14 sztukbułeczki
drożdżowe38 g świeżych
drożdży250 ml
mleka4 szklanki
mąki100 g
masła1/2 szklanki
cukru pudrujajkołyżka stołowa rozdrobnionego
kardamonunadzienie50 g marcepanu50 g mielonych
orzechów włoskich50 g
groszków czekoladowych50 ml
amaretto75 g
masła1/3 szklanki
cukru pudru2 łyżki
bułki tartejłyżka ekstraktu z
waniliiłyżeczka
cynamonuglazura
jajkoszczypta
soli1/2 łyżeczki
wodycukier kryształWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże dokładnie rozetrzeć w ciepłym (około 37 stopni)
mleku. Dodać większość
mąki (2-3 łyżki zostawić po oprószenia stolnicy),
masło pokrojone w kawałki,
cukier puder,
jajko i
przyprawy. Wyrobić ciasto do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Pozostawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, pod przykryciem, około 30-45 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).W tym czasie przygotować nadzienie: wszystkie składniki (oprócz
groszków czekoladowych) utrzeć na jednolitą masę.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt (około 40x60 cm). Równomiernie rozprowadzić nadzienie i posypać
czekoladą. Następnie zrolować ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi. Mokrym nożem pokroić ciasto na 2-3 centymetrowe kawałki, ułożyć ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce na wyrośnięcie. Pozostawić pod przykryciem 20-30 minut, by ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Jajko ubić z
solą i
wodą, następnie delikatnie posmarować bułeczki. Posypać
cukrem.Piec na środkowej półce piekarnika przez około 7-8 minut, w temperaturze 250 stopni.Smacznego!