ßßß Cookit - przepis na Skandynawskie bułeczki cynamonowe

Skandynawskie bułeczki cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Jak pierwszy raz byłam w Kopenhadze, widziałam te drożdżówki "na każdym rogu". Były dosłownie wszędzie: w kioskach, cukierniach, marketach, w budkach przed stacjami metra i wreszcie- w hotelu, w którym nocowałam :)
Nie znam pierwotnego pochodzenia cynamonówek, gdyż każde źródło w tej chwili podaje inaczej. Jako ojczyznę tych drożdżówek podaje się głównie Szwecję, Norwegię i Danię. Mnie jest wszystko jedno skąd pochodzą! Ważne, że są proste w wykonaniu i baaaardzo smaczne!
Przepis, który wykorzystałam do ich upieczenia zaciągnęłam z książki pt.: "Skandynawia jest piękna" wydawnictwa Pascal. Niestety musiałam nieco zmodyfikować przepis ponieważ kardamon mi się skończył, a nowego nie mogłam znaleźć w sklepie. Zamiast kardamonu użyłam imbiru- zdecydowanie nie zaszkodził :)
Składniki na ok. 20 średnich sztuk:
3 szklanki mąki
30g drożdży
~ 115g masła
0,25l mleka
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki mielonego kardamonu (zamieniłam na imbir)
2-3 łyżeczki cynamonu
1 jajko
szczypta soli
cukier gruboziarnisty do posypania (dałam trzcinowy)
75g masła rozpuszczamy w rondelku o dolewamy mleko. Całość powinno mieć temperaturę ok 37 stopni.
W misce kruszymy świeże drożdże, dodajemy mąkę, niecałe pół szklanki cukru i kardamon. Do składników suchych dolewamy mleko z rozpuszczonym masłem, wyrabiamy rękoma i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
W czasie kiedy ciasto wyrasta rozcieramy pozostałą część masła z cukrem i cynamonem.
Gdy ciasto nam wyrośnie ponownie je wyrabiamy i wałkujemy na duży prostokąt (ok. 30 na 40cm). Rozsmarowujemy przygotowane masło cynamonowe, zwijamy ciasto w rulon i kroimy na kawałki grubości 1cm. Krążki układamy na blaszce z wyłożonym papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15min.Na koniec smarujemy drożdżówki jajkiem i posypujemy gruboziarnistym cukrem.
Drożdżówki są gotowe po ok. 8min. w 250 stopniach.
A teraz mogę iść spać,
Baaaajjjj!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2012/08/skandynawskie-bueczki-cynamonowe.html