ßßß Cookit - przepis na Tarta pomarańczowa

Tarta pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Smaczna tarta. Mimo dodania soku wyciśniętego z 3 pomarańczy jest bardzo słodka. Smakuje jak coś między sernikiem a creme brulee.
Czas przygotowania: 30 min. + 60 min. na chłodzenie ciasta w lodówce + 45 min. na pieczenie
Ilość porcji: 16 (duża forma do tarty)
Składniki: na ciasto:
400 g mąki
200 g zimnego masła
1 jajo
1/2 szklanki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
3 jaja
530 g mleka skondensowanego
250 g mascarpone
3 pomarańcze
Mąkę posiekać z masłem. Dodać 1 jajo, sól i zimną wodę. Zagnieść ciasto. Uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Rozwałkować ciasto (najlepiej przez folię). Wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem. Dobrze włożyć na 15 min. do lodówki.
Ciasto włożyć na 15 min. do pieca nagrzanego do 180 stopni.
Wycisnąć sok z pomarańczy.
Żółtka wymieszać mikserem z mlekiem skondensowanym. Dodać serek mascarpone i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszać.
Ubić białka.
Dodać białka do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę nałożyć na zapieczony spód tarty i włożyć do pieca na ok. 40 min.
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2012/12/tarta-pomaranczowa.html