Wykonanie
Smaczna
tarta. Mimo dodania soku wyciśniętego z 3
pomarańczy jest bardzo słodka. Smakuje jak coś
między sernikiem a creme brulee.Czas przygotowania: 30 min. + 60 min. na chłodzenie ciasta w lodówce + 45 min. na pieczenieIlość porcji: 16 (duża forma do tarty)Składniki: na ciasto:400 g
mąki200 g zimnego
masła1
jajo1/2 szklanki zimnej
wody1/2 łyżeczki
solinadzienie:3
jaja530 g
mleka skondensowanego250 g
mascarpone3
pomarańczeMąkę posiekać z
masłem. Dodać 1
jajo,
sól i zimną
wodę. Zagnieść ciasto. Uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.Rozwałkować ciasto (najlepiej przez folię). Wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem. Dobrze włożyć na 15 min. do lodówki.Ciasto włożyć na 15 min. do pieca nagrzanego do 180 stopni.Wycisnąć sok z
pomarańczy.
Żółtka wymieszać mikserem z
mlekiem skondensowanym. Dodać
serek mascarpone i sok wyciśnięty z
pomarańczy. Wymieszać.Ubić
białka.Dodać
białka do masy i delikatnie wymieszać łyżką.Masę nałożyć na zapieczony spód tarty i włożyć do pieca na ok. 40 min.