ßßß
To mój debiut jeśli chodzi o dania a’la azjatyckie… ale nieskromnie przyznam, że jestem bardzo zadowolona z efektu. W daniu jest wszystko czego dusza zapragnie… i mięso, i warzywa, i makaron, i nawet mleko kokosowe. ;PMega smaczna, mega pikantna, mega sycąca!SkładnikiMięso i marynata0,5kg piersi kurczaka5 łyżek oliwy3 łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)1 łyżka zielonej pasty curry1 ząbek czosnkusok z 0,5 cytryny1 mała cebulapieprzPozostałe składniki0,5 litra bulionu drobiowego0,5 litra mleka kokosowego1 duża marchewka1 garśc fasolki szparafowej2 papryczki peperonikolendra/pietruszka (natka)2 garście pokrusznego makaronu chow mein (lub wykłych nitek;))NoteZSposób przygotowaniaKrok 1Z podanych składników przygotowac marynatę (cebulę drobniutko pokroic).Kurczaka pokroic na cienkie paski 2-3 cm długości.Mięso wymieszac z marynatą i odstawic do lodówki na godzinkę.Krok 2Na suchą patelnię wyłożyc mięso razem z marynatą. Smażyc do suchej patelni - aż marynata całkiem się wchłonie.Krok 3Mięso przełożyc do garnka, zalac bulionem drobiowym. Dodac pokrojoną w cienkie słupki marchewkę. Gotowac ok. 10 minut.Dodac pokrojoną fasolkę szparagową i gotowac prze kolejne 10 minut.Wlac mleko kokosowe i dorzucic pokrojone w krążki papryczki. Gotowac jeszcze 5 minut.Krok 4W międzyczasie ugotowac makaron - wg. przepisu podanego na opakowaniu. ;)Krok 5Na talerze wyłożyc makaron, polac zupą wraz z kurczakiem i warzywami, posypac natką.Krok 6Tadam! ;)VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)Pikantna zupa z kurczakiem, warzywami i mlekiem kokosowym, 10.0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisyŻeberka w sosie sojowym z miodem i czosnkiemKrem marchewkowo- pomarańczowySałatka meksykańskaKurczak z ricottą i szpinakiemPotrawka z kurczaka