Wykonanie
To mój debiut jeśli chodzi o dania a’la azjatyckie… ale nieskromnie przyznam, że jestem bardzo zadowolona z efektu. W daniu jest wszystko czego dusza zapragnie… i
mięso, i warzywa, i
makaron, i nawet
mleko kokosowe. ;PMega smaczna, mega pikantna, mega sycąca!Składniki
Mięso i marynata0,5kg
piersi kurczaka5 łyżek
oliwy3 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
sosu rybnego (opcjonalnie)1 łyżka zielonej pasty
curry1 ząbek
czosnkusok z 0,5
cytryny1 mała
cebulapieprzPozostałe składniki0,5 litra
bulionu drobiowego0,5 litra
mleka kokosowego1 duża
marchewka1 garśc
fasolki szparafowej2
papryczki peperonikolendra/pietruszka (
natka)2 garście pokrusznego
makaronu chow mein (lub wykłych nitek;))NoteZSposób przygotowaniaKrok 1Z podanych składników przygotowac marynatę (
cebulę drobniutko pokroic).
Kurczaka pokroic na cienkie paski 2-3 cm długości.
Mięso wymieszac z marynatą i odstawic do lodówki na godzinkę.Krok 2Na suchą patelnię wyłożyc
mięso razem z marynatą. Smażyc do suchej patelni - aż marynata całkiem się wchłonie.Krok 3
Mięso przełożyc do garnka, zalac
bulionem drobiowym. Dodac pokrojoną w cienkie słupki
marchewkę. Gotowac ok. 10 minut.Dodac pokrojoną
fasolkę szparagową i gotowac prze kolejne 10 minut.Wlac
mleko kokosowe i dorzucic pokrojone w krążki papryczki. Gotowac jeszcze 5 minut.Krok 4W międzyczasie ugotowac
makaron - wg. przepisu podanego na opakowaniu. ;)Krok 5Na talerze wyłożyc
makaron, polac zupą wraz z
kurczakiem i warzywami, posypac
natką.Krok 6Tadam! ;)VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)Pikantna zupa z
kurczakiem, warzywami i
mlekiem kokosowym, 10.0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisy
Żeberka w
sosie sojowym z
miodem i
czosnkiemKrem
marchewkowo-
pomarańczowySałatka meksykańska
Kurczak z
ricottą i
szpinakiemPotrawka z
kurczaka