Wykonanie
< Hummus z
buraczkamiNajlepsze ciasto
marchewkowe z kremem
mascarpone >
Galaretki z
kurczaka
Przepis na 10
galaretekużyłam szkalneczek o poj.150 mlNa rosół/wywar:1
pierś z kurczaka7 pałeczek z
kurczaka lub 3 udka całe4 średnie
marchewki1
pietruszkakawałek
selera i
pora1
cebula5 ziaren
pieprzu,
listek laurowy, 2 ziarna
ziela angielskiegosól, ewentualnie
papryka ostra lub słodkaPozostałe składniki:
groszek z puszki
kukurydza z puszki2 ząbki
czosnku20 gram
żelatyny w proszku

Wykonanie:Gotujemy normalny rosół z warzywami i
mięsem.Do dużego garnka wrzucamy umyte
mięso, zalewamy
wodą tak aby dobrze przykryła
mięso i warzywa( musi być więcej jak 1.5 l, bo potrzebujemy 1 litr do zalania
galaretek)Wrzucamy obrane warzywa.
Marchewki najlepiej włożyć nie pokrojone ponieważ póżniej będziemy je kroić w kosteczkę do
galaretek. Dokładamy
przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 1 h. W międzyczasie zdejmujemy powstałą szumowinę z rosołu (powstała w pierwszej fazie gotowania pianę)
Marchewki wyławiamy i kroimy w drobna kosteczkę. Resztę warzyw odcedzamy od rosołu, nie będziemy ich używać do
galaretki, ale dały one rosołkowi odpowiedni smak i aromat. Sprawdzamy smak rosołu i w razie potrzeby dosalamy lub doprawiamy wg.uznania .
Mięso kroimy w kawałki (skórę z udek usuwamy )1 litr rosołu zagotowujemy w rondlu, dodajemy wyciśnięty przez praskę
czosnek oraz
żelatynę i energicznie mieszamy aż nam się rozpuści.Odstawiamy do ostygnięcia. (może być lekko ciepłe)Do szklaneczek na dno układamy warstwami po trochę
groszku, następnie
marchewkę,pokrojonego
kurczaka i
kukurydzę.Zalewamy rosołem.Wstawiamy do lodówki aż
glaretki stężeją.

Smacznego !About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Hummus z
buraczkamiNajlepsze ciasto
marchewkowe z kremem
mascarpone >