ßßß Cookit - przepis na Galaretka z Kurczaka

Galaretka z Kurczaka

nazwa

Wykonanie

Ze Świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocy kojarzy mi się galareta, którą robiła moja mama. Ona robiła ją z nóżek wieprzowych i oczywiście bez użycia żelatyny. Bardzo ją lubiłam, jednak najczęściej wyjadałam tylko galaretkę i chude mięsko, bo reszty nie byłam w stanie przełknąć. Dlatego sama robię galaretę drobiową, która jest równie smaczna, a ja mogę zjeść ją w całości.
W moim domu rodzinnym galaretę podawało się skropioną octem i taką lubię.
Składniki:
mięso z kurczaka (u mnie 3 całe nogi; 500g)
duża marchew
pietruszka
zielona część pora
przypalona cebula
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
ok 3 ziarenek pieprzu
sól do smaku
2 saszetki żelatyny (24 g)
Dodatkowo:
groszek
kukurydza
kawałek świeżej papryki
Mięso włóż do garnka i zalej wodą, tak żeby było dobrze zakryte. Zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie dodaj obraną marchew, pietruszkę, przypaloną cebulę, por. Dorzuć też liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj na małym ogniu (ma lekko pyrkotać) przez 1,5 - 2 godziny.
Wyjmij mięso i warzywa, wywar przecedź przez sitko i przelej z powrotem do garnka. Posól do smaku i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, żeby się rozpuściła.
W miseczkach ułóż groszek, kukurydzę, marchew (w jakiś wybrany wzorek) i zalej niewielką ilością wywaru. Odstaw do zastygnięcia. Jeśli nie zależy ci zbytnio na wyglądzie galaretki po odwróceniu, to pomiń ten krok.
Mięso oddziel od kości. Możesz je porwać na mniejsze kawałki lub pokroić w kosteczkę. Włóż je do miseczek, możesz też dodać pokrojoną w kostkę marchewkę (która zostaje z wywaru), trochę groszku i kukurydzy. Następnie zalej wywarem. Galaretki pozostaw do wystudzenia, a potem wstaw do lodówki, żeby dobrze się stężały. Przed wyjęciem galaretki z miseczki najlepiej zanurz ją we wrzątku, wtedy łatwiej odejdzie.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/03/galaretka-z-kurczaka.html