Wykonanie
Pin It
Do tej
pory nigdy nie miałam okazji spróbować
ketchupu pomidorowo-
śliwkowego... Postanowiłam więc zaspokoić moją ciekawość. Przepis wpadł mi w oko na blogu
Pora coś zjeść, zmieniłam tylko nieco proporcje.
Ketchup zrobiłam z proporcji 2:1, czyli 2 kg
pomidorów i 1 kg
śliwek. Bałam się, że z większą ilością
śliwek będzie dla nas za słodki. Wyszedł bardzo fajny, mocno korzenny.Składniki:2 kg podłużnych
pomidorów1 kg dojrzałych słodkich
śliwek6 ząbków
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek EV2
liście laurowe1/2 łyżeczki
pieprzu w ziarnach1/2 łyżeczki
ziela angielskiego w ziarnach1/2 łyżeczki
kolendry w ziarnach1/2 łyżeczki
gorczycy w ziarnach2 laski
cynamonuparę gałązek
tymianku2 gałązki
rozmarynu5 liści
szałwii30 ml czerwonego
octu winnego5 łyżek
cukrusólWykonanie:Posiekany
czosnek i
zioła delikatnie podsmażamy na rozgrzanej
oliwie.
Pomidory kroimy na kawałki, usuwając gniazdka.
Śliwki drylujemy i kroimy na ćwiartki.Wszystkie składniki sosu wrzucamy do garnka i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu, uważając, aby się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż
śliwki i
pomidory się rozpadną.Następnie najmniej przyjemna czynność, czyli sos przecieramy przez sito, wlewamy z powrotem do garnka i odparowujemy, aż do uzyskania porządanej gęstości.
Ketchup przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut.Słoiki studzimy do góry nogami, przykryte ściereczką.